Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Turisti brojne ljepote Slavonije upoznaju na novi način

Cikloturizam sve rašireniji vid turizma na istoku Hrvatske

Cikloturizam je sve rašireniji u istočnoj Slavoniji
1/4
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Odjeli Vukovarsko-srijemske županije pripremili su za građane promocijski film o turističkim znamenitostima županije

Iz godine u godinu jedinice lokalne samouprave u županiji, kao i tijela Vukovarsko-srijemske županije, ulažu sve više napora i novca u razvoj turizma. Jedan od vidova turizma koji sve više dobiva na važnosti i koji privlači sve veći broj turista je cikloturizam. Prema riječima županijske pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Marije Budimir preko Javnog poziva Ministarstva turizma za dodjelu nepovratnih potpora, a u sklopu Programa razvoja cikloturizma na kontinentu vrijednog 350.000 kuna, Županija je lani provela niz aktivnosti kojima je poboljšala razinu kvalitete usluge za cikloturiste.

Projekt od 500.000 kuna

– Postavili smo osam biciklističkih stanica, izradili smo ploče s oznakom bike&bed smještaja te mobilnu aplikaciju Biciklističke rute Vukovarsko-srijemske županije. Isto tako tiskali smo i biciklističku kartu u 2000 primjeraka s ucrtanim biciklističkim rutama i svim drugim korisnim informacijama za bicikliste – rekla je Budimir dodajući kako cikloturizam pruža poseban doživljaj predjela kroz koji se prolazi.

Velika je prednost što cikloturisti u svakom trenutku mogu stati, fotografirati, prošetati, razgovarati s građanima i tako se pobliže upoznati s područjem kojim prolaze.

Ljeto na istoku Hrvatske Ljeto puno događanja na istoku Hrvatske U Vukovaru SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, u Vinkovcima Rimski dani...

Županija je početkom 2018. prijavila projekt u vrijednosti od 500.000 kuna kojim se želi dodatno razviti cikloturizam. Svrha ovog projekta je dodatno uređenje biciklističke rute Srijem tako da će se prema riječima direktorice TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujane Bušić Srpak do kraja godine postaviti pet novih biciklističkih postaja, i to u Županji, Privlaci, Nuštru, Nijemcima i Vrbanji, te urediti i okoliš.

Broj noćenja veći za 8,3 posto

– Rekordni turistički rezultati iz 2017. prelili su se i u 2018. te je tako u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen rast noćenja za 8,3 posto što je odličan rezultat – rekla je Bušić Srpak.

Županijske vlasti predstavile su i promocijski turistički film Vukovarsko-srijemske županije koji u sedam minuta prikazuje scene povijesnoga i kulturnog nasljeđa, poljoprivrednu baštinu, turističke atrakcije, lov i ribolov, kulturne događaje i manifestacije i tradicionalnu eno-gastronomsku županijsku ponudu. Za izradu filma zaslužna je tvrtka Digital Cinema Environment d.o.o., vrijedan je 70.000 kuna, a premijerno će biti prikazan na Zagreb Tourfilm Festivalu.

– Turizam zauzima važno mjesto i u Strategiji razvoja naše županije do 2020. Imamo puno toga ponuditi turistima, a posebice cikloturistima koji vozeći se biciklima mogu uživati u brojnim ljepotama naše županije – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. 

Croatian Long Distance Trail Croatian Long Distance Trail Krenuli na šetnju kroz Hrvatsku dugu 2281 kilometar Obnova Vodotornja Druga faza radova Do početka ljeta 2019. godine bit će gotova obnova Vodotornja