Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predstavljen projekt u kojem surađuju Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija

Regionalna klaonica za unapređenje mesne industrije

Foto: VSŽ
Projektom će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje

U Bioekološko-edukacijskom centru Virovi u Otoku održana je završna konferencija projekta pod nazivom “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom”. Voditeljica projekta Marija Pazman iz Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije predstavila je ostvarene rezultate i tijek provedbe projekta navodeći kako je nositelj projekta Vukovarsko-srijemska županija, a provodi  se u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom, Gradom Otokom i Općinom Čađavica.

Važan projekt

Ukupna vrijednost projekta je više od dva milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od više od 1,7 milijuna kuna. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, kao stručni suradnik, sudjelovala je u pripremi i trenutačno sudjeluje u provedbi projekta, a zadužena je za pravovremenu provedbu svih projektnih aktivnosti.

Ovim projektom omogućena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekte izgradnje dvije regionalne klaonice s rasjekaonicama mesa i hladnjačama u Vukovarsko-srijemskoj (Otok) i Virovitičko-podravskoj županiji (Čađavica).

U ime župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić kazao je da ovaj projekt pridonosi stvaranju povoljnih uvjeta za razvoj mesne industrije pružanjem potpore kao što su poslovno povezivanje proizvođača i poticanje te širenje svinjogojske, govedarske i ovčarske proizvodnje  jer su u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji poljoprivreda i prehrambena industrija najvažnije djelatnosti u ukupnoj gospodarskoj strukturi.

Dodao je da se projektom želi potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje. Tako se pridonosi jačanju infrastrukture mesne industrije na temelju prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva. Istaknuo je i kako bi realizacija jednoga ovakvog projekta iznimno mnogo značila za daljnji razvoj poljoprivrede na istoku Hrvatske.

– Ovo je jedan od projekata koji će nakon svoje realizacije imati velik utjecaj na jačanje i unapređenje mesne industrije koja na našem prostoru svakako ima sve potrebne preduvjete za razvoj i poboljšanje. Svakako treba pronaći način na koji će se sam 
projekt izgradnje klaonice financirati i kako će funkcionirati. Ovo je jedan od projekata koji će pridonijeti jačanju gospodarstva na 
području Vukovarsko-srijemske županije – rekao je Šarić.

Prvi korak

Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, u ime župana Virovitičko-podravske županije i načelnika Općine Čađavica, rekla je da je projekt ‘’Izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom’’ prvi uspješno obavljen korak koji daje zalog realizaciji.

– Projekt izgradnje regionalnih klaonica u Otoku i Čađavici uključen je u Dodatak II Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema – rekla  je Kovač.