Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Iloku predstavljeni rezultati istraživanja praćenja bolesti zlatne žutice vinove loze

Nužno je uklanjanje simptomatičnih trsova i plansko suzbijanje

Foto: VSŽ
– Potencijal širenja bolesti je takav da, s obzirom na prisutan broj vektora, od jednog zaraženog trsa u pet godina možemo doći do 2,5 milijuna zaraženih trsova zlatnom žuticom, a taj broj trsova pokriva površinu od oko 500 hektara – kaže Mato Drenjančević

U Iloku je održano predstavljanje rezultata istraživanja u sklopu projekta “Otkrivanje i praćenje pojavnosti bolesti zlatne žutice vinove loze u vinogorju Srijem”  koji je Vukovarsko-srijemska  županija provodila u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek i Vinarijom TRS od 2019.

Prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu Andrije Matića i više savjetnice-specijalistice za poljoprivredu Sandre Banožić ciljevi projekta bili su utvrditi prisutnost vektora bolesti na terenu, prisutnost fitoplazme u uzorcima biljnog materijala simptomatičnih trsova te savjetovati optimalne rokove i načine primjene insekticida s ciljem suzbijanja vektora i daljnjeg širenja bolesti.

U projektu je izrađena i digitalna baza podataka o svim analiziranim uzorcima vektora te je izrađen i katastar zapuštenih  vinograda s opisom stanja. Rezultate istraživanja provedenih na području grada Iloka tijekom 2020. i 2021. prezentirao je Mato Drenjančević, koji je rekao kako postoje svi preduvjeti za epidemijsko širenje bolesti i bit će ih nemoguće izbjeći bez provođenja primjerenih i pravodobnih mjera suzbijanja.

– Potencijal širenja bolesti je takav da, s obzirom na prisutan broj vektora, od jednog zaraženog trsa u pet godina možemo doći do 2,5 milijuna zaraženih trsova zlatnom žuticom, a taj broj trsova pokriva površinu od oko 500 hektara – rekao je Drenjančević.

Naveo je i kako je nužno stalno intenzivno praćenje simptoma bolesti, uklanjanje simptomatičnih trsova i monitoring vektora, te njegovo plansko ujedinjeno suzbijanje na području cijelog vinogorja Srijem.