Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predstavljen Prijedlog programa demografskih mjera Vukovarsko-srijemske županije

Za demografski oporavak županija izdvaja 5,3 milijuna kuna

Foto: Branimir Bradarić
– Sadašnje demografske mjere neće nam donijeti tako brz i dobar rezultat. Mi u okviru proračuna dajemo što više možemo, a da ne ugrozimo opstojnost županije – kaže župan Damir Dekanić

S ciljem demografskog oporavka na posljednjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je prijedlog programa demografskih mjera. To je prvi takav program u Vukovarsko-srijemskoj županiji za koji će tijekom tekuće godine biti osigurano 5,3 milijuna kuna.

Govoreći o programu, v.d. pročelnika Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović pojasnio je kako je prva od mjera financiranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji, dok se druga odnosi na sufinanciranje prehrane djece u osnovnim školama. Treća mjera uključuje pomoć obiteljima s četvero i više djece za koju je odobren iznos od  milijun i 700 tisuća kuna, dok se četvrta mjera odnosi na prijevoz redovitih studenata.

– Svjesni smo činjenice da su najbolje demografske mjere radna mjesta, a ove koje mi dajemo samo su pomoć mladima i mladim obiteljima. Kada govorimo iznosu, to je gotovo 6 posto od izvornog proračuna i možemo reći da je još uvijek nedostatan – rekao je Meštrović.

Župan Damir Dekanić kazao je kako Županija ne može stvoriti radna mjesta osnivanjem poduzeća, ali može djelovati sufinanciranjem programa, edukacijama i pomaganjem malim poduzetnicima.

– Sadašnje demografske mjere neće nam donijeti tako brz i dobar rezultat. Mi u okviru proračuna dajemo što više možemo, a da 
ne ugrozimo opstojnost županije. Prema Vladi i ministarstvima  idemo s nizom prijedloga i mjera jer kod nas je situacija dramatična. Županija će uskoro otvoriti i ured za gospodarstvo s ciljem da na jednom mjestu detektira sve probleme poduzetnika i rješava  ih na brži i efikasniji način – rekao je Dekanić.