Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Vinkovima održana završna konferencija projekta centra za primjenu digitalnih tehnologija

Počinje provedba strateškog projekta Panonskog centra

Foto: VSŽ
Naglasak će biti na istraživanjima koja se odnose na implementaciju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, šumarstvu, vodno-komunalnom gospodarstvu, zaštiti okoliša te biotehnološkom sektoru

U Vinkovcima je održana završna konferencija projekta “Izrada projektno-tehničke dokumentacije Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija” na kojoj je rečeno kako poljoprivreda, kao strateški sektor, svojom  gospodarskom ulogom pridonosi održivom razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Značajan za Županiju

– Ovo je jedan od strateških projekata i od velike je važnosti za Vukovarsko-srijemsku županiju jer je uključen u dodatak 2 Razvojnom sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem. U novoj financijskoj perspektivi Europske unije naglasak je na zelenoj i digitalnoj transformaciji što je srž ideje ovog Centra – rekla je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije 
Zrinka Čobanković.

Pojasnila je da se trenutačno završava 1. faza, odnosno provodi se projekt kojim je izrađena dokumentacija za gradnju Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija, čime su stvoreni preduvjeti za gradnju suvremenog i modernog Centra koji je zamišljen kao alat za područje cijele županije.

– Naglasak će biti na istraživanjima koja se odnose na implementaciju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, šumarstvu, vodno-komunalnom gospodarstvu, zaštiti okoliša te biotehnološkom sektoru. Istraživanja koja će se provoditi u Centru će biti neovisna, a rezultati će biti dostupni svima zahvaljujući neisključivom i nediskriminacijskom širenju rezultata istraživanja – rekla je Čobanković.

Tijekom same konferencije održana je prezentacija u kojoj su voditelj projekta Dino Duždagić, te viši voditelj projekta u Razvojnoj agenciji, koordinator projekta i županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić predstavili ostvarene rezultate i tijek provedbe projekta.

– Vukovarsko-srijemska županija još je u srpnju 2020. godine potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) vrijedan 580.195 kuna, od kojih je bespovratno 493.165,75 kuna, dok razliku sufinancira sama županija – pojasnio je Duždagić.

Dvije faze

Idejno rješenje budućeg Panonskog centra sudionicima je predstavio Andrija Matić i pojasnio da se prizemlje sastoji od dva funkcionalna dijela. U jednom je dijelu, naime, predviđeno smjestiti garažu za vozila i radne strojeve, prateća spremišta i sanitarije dok je predviđeno da se u drugi  dio zgrade smjesti laboratorij za robotiku kao i mjesto za bazne stanice, slijetanje bespilotnih letjelica te prostor za održavanje prezentacija.

Ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci Ružica Zucić pojasnila je povezanost projekata u čijoj provedbi sudjeluje škola, podsjećajući kako je na samom početku provedbe zemljišnu česticu na kojoj se planira gradnja Panonskog centra škola darovala Županiji.

– Projekt se sastoji od dvije faze. Prva faza ima naglasak na gradnji Centra za suvremene tehnologije dok druga faza odrazumijeva edukacije profesora i učenika te nabavu opreme. Uspostavom  Centra sustavno će se i u suradnji s različitim institucijama uvoditi  inovativna tehnološka, edukativna, praktična i moderna znanja te  vještine i kompetencije koje će biti u skladu s tržištem rada – rekla je  ravnateljica Zucić.