Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Europskim projektima do revitalizacije bogate istarske kulturne baštine

Srce Istre otkrilo je ruralna područja, a promovirani su i muzeji, freske...

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
O Eufrazijevoj bazilici u Poreču izrađena je fotomonografija uz multimedijalni DVD s audiovođenjem. Izrađen je i Plan upravljanja Eufrazijanom u kontekstu razvoja gradova, brendiranja, promocije i suvremenih pristupa očuvanju baštine

Korisnici s područja Istre, pa i sama Istarska županija, u proteklom su razdoblju iskoristili fondove EU za realizaciju brojnih projekata na području kulture. Heart of Istria, AdriaMuse, EX.PO AUS, REVITAS, REVITAS II i HERA projekti su koji su se u prvome redu bavili obnovom, promocijom, interpretacijom i reinterpretacijom kulturne baštine te razvojem kulturno-turističkih proizvoda. Kroz multidisciplinarni i inovativni pristup navedeni su projekti razvijali kulturu kao dinamički koncept koji ujedinjuje baštinu i suvremeni kulturni izričaj, promiče društvenu koheziju i zaustavlja depopulaciju ruralnih područja djelujući kao snažna poluga održivog razvoja.

Završen još jedan EU projekt u Istri: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja, zasjala u novom sjaju

Prekogranična suradnja

Jedan od prvih projekata Heart of Istria ili Srce Istre razvijao je kulturno turističke itinerare, na prekograničnom području Hrvatske i Slovenije. Srce Istre je otkrivao skrivenu stranu kulturne baštine Istre kroz prekograničnu suradnju institucija, znanstvenika, kulturnih i turističkih djelatnika. Kao rezultat nastali su znanstveni članci i istraživački radovi te četiri vodiča ili kulturnih itinerara: Istarske freske, Istarski kašteli, Istarski arheološki parkovi – Put bogova i Istarska graditeljska baština venecijanskog razdoblja.

Teme definirane kroz Srce Istre pozicionirale su istarsku baštinu i identitet u europskom kontekstu otvarajući put razvoju širih europskih ruta, promovirajući baštinu ruralnog područja i preusmjeravajući turiste iz turistički žarišta u manje posjećena područja. Po završetku Heart of Istria projekta, paralelno su se provodili projekti AdriaMuse i EX.PO AUS.

Županija za provedbu programa „Istramedic 2019“ osigurala 200.000 kuna Povoljni krediti za liječnike i medicinsko osoblje s kamatom do najviše tri posto

Projekt AdriaMuse provelo je 11 partnera u cilju osnaživanja mreže muzeja putem razvoja inovativnih komunikacijskih alata, preobrazbe muzeja u kulturne centre koji privlače publiku organiziranjem događaja van muzejskog prostora, te poticanja prekogranične kulturne razmjene i događanja. Potaknuto je uključivanje i promocija mreže Istarskih muzeja u međunarodnu mrežu Euromuse.net koja objedinjuje više od 400 europskih muzeja, a promovirana su muzejska događanja koja se odvijaju na netipičnim izložbenim mjestima i javnim prostorima.

Projekt EX.PO AUS proveden je suradnjom 12 partnera radi razvoja mreže UNESCO lokaliteta na Jadranu. Kroz projekt je izrađena komunikacijska strategija, itinerar i internetska stranica o UNESCO-ovim lokalitetima, a kao najvažniji doprinos treba istaknuti izradu fotomonografije Eufrazijeve bazilike u Poreču uz multimedijalni DVD s audiovođenjem. Također je izrađen Plan upravljanja Eufrazijanom koji je svoju verifikaciju imao na međunarodnom stručnom skupu o primjeni planova u kontekstu razvoja gradova, brendiranja, promocije i suvremenih pristupa očuvanju baštine.

Ove godine u projektu sudjeluje 25 vrtića, 45 osnovnih i 22 srednje škole Zavičajnom nastavom županija pridonosi očuvanju regionalnog identiteta i posebnosti Istre Na Festivalu znanosti djeca pokazuju što znaju o zavičaju i upoznaju mjesta u Istri

Usporedno s provedbom AdriaMuse i EX.PO AUS projekata uspješno se prijavio i proveo projekt REVITAS na Programu prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Kroz REVITAS se realizirao izrazito velik i zahtjevan broj aktivnosti koji ga je svrstao među najbolje projekte prekogranične suradnje ukazujući na inovativni pristup revitalizaciji kulturne baštine.

REVITAS je posebno istaknuo temu istarskih fresaka koje s obzirom na brojnost i očuvanost na relativno malom teritoriju predstavljaju svjetsku posebnost i potencijal za UNESCO kandidaturu.

Istarske freske prvi su put nakon monografije Branka Fučića predstavljene fotomonografijom „Šareni trag istarskih fresaka“ autora Željka Bistrovića i fotografa Renca Kosinožića,u kojoj je na znanstvenopopularan način predstavljena ta vrijedna baština.

Fotomonografija je popraćena virtualnim snimkama koje obuhvaćaju top-lokalitete koji se prije i nakon dolaska mogu detaljno razgledati putem slobodno vođene šetnje. REVITAS je obnovio i opremio šest posjetiteljskih centara među kojima su vinski podrum Istarske sabornice u Poreču, prostor Turističke zajednice u starogradskoj jezgri Buzeta, kvadratna kula i aneks palače kaštela Morosini Grimani u Svetvinčentu.

Županija želi zaštititi boškarina Burger od mesa boškarina danas je tražen i u najboljim restoranima u Europi

Projektom je uspostavljena mreža 20 infotočaka s infokioscima koji promoviraju istarske kulturne rute; revitalizirane su dvije starogradske jezgre te više od 20 kilometara biciklističkih i pješačkih staza, vidikovaca i odmorišta; organiziran je niz edukacija, seminara i kulturno turističkih događaja diljem Istre.

Projekt REVITAS dobio je svoj nastavak kroz projekt REVITAS II koji je dalje razvijao mrežu multimedijalnih posjetiteljskih centara. U Draguću je otvoren Centar za freske s info i galerijskim prostorom, konferencijskom dvoranom i „artist in residence“ prostorom namijenjenom stručnjacima zainteresiranim za istraživanje baštine. U starogradskoj jezgri Buzeta uređeni su prostori za promociju autohtonih obrta – češljarstva i pekarstva uz posjetiteljski centar, dok je u starogradskoj jezgri Vodnjana otvoren iskustveni centar na temu suhozidne gradnje.

Klupe su postavljene uz šetnicu plaže Badel Priče s fažanske rive Pet klupa u čast velikog maestra

Nadalje, izrađena je fotomonografija Istre Renca Kosinožića, dva nova vodiča po starogradskim jezgrama i prirodnoj i kulturnoj baštini, te je osmišljena mobilna aplikacija ISTRA CULTURE uz audio vodič, internetsku stranicu, digitalizirane publikacije i igrice za najmlađe posjetitelje. U Kući fresaka organizirane su radionice o fresko slikarstvu, likovna kolonija s eminentnim slikarima, višednevni međunarodni znanstveno-stručni skup na temu fresko slikarstva, te međunarodni skup renomiranih svjetskih arhitekata s pratećom izložbom inovativnih prostornih intervencija.

Svijet austrougarske Pule

Slijedila je realizacija strateškog projekta HERA na programu prekogranične suradnje IPA Adriatico, s 18 partnera koji su za glavni cilj postavili razvoj platforme za razvoj održivog kulturnog turizma. Kroz projekt je otvoren posjetiteljski centar „Herman Potočnik Noordung“ u prostoru povijesne austro-ugarske vodospreme Kaštela u Puli opremljen najsuvremenijom multimedijalnom informatičkom tehnologijom i interaktivnim prezentacijama koje nas uvode u svijet austrougarske Pule, grada slavne prošlosti i jedne od najvažnije luke austrougarske mornarice.

Ukupna vrijednost navedenih projekata EU iznosi više od 125 milijuna kuna, od čega je oko 19,5 milijuna kuna usmjereno na aktivnosti u Istri.

Istarska županija potpisala pismo namjere s Čakavskim saborom Objavit će se “Istarski bibliografski leksikon” i “Istra kroz stoljeća”