Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istarska županija potpisala pismo namjere s Čakavskim saborom

Objavit će se “Istarski bibliografski leksikon” i “Istra kroz stoljeća”

Foto: Istarska županija
Za realizaciju projekata Istarska županija u 2019. godini osigurala je iznos od 298.000 kuna

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Čakavskog sabora prof. dr. sc. Robert Matijašić potpisali su u sjedištu Istarske županije u Puli pismo namjere s ciljem realizacije projekata „Istarski bibliografski leksikon“ i „Istra kroz stoljeća“, kao i ostvarivanja suradnje na institucionalnom i organizacijskom razvoju udruge Čakavski sabor.

bespovratne potpore poduzetnicima Pomažu poslovanje u informacijskom i komunikacijskom sektoru trima mjerama

Potpisivanju su prisustvovali i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i tajnik Čakavskog sabora Josip Šiklić. Župan Flego je potpisivanje pisma namjere ocijenio kao značajan iskorak u jačanju istarskog regionalnog identiteta i zavičajnosti, te je izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju sjajni projekti na području kulture. Predsjednik Matijašić zahvalio je županu i Istarskoj županiji što su prepoznali značaj projekata. Posebno mu je drago, kazao je, što će se obnoviti edicija „Istra kroz stoljeće“, koja je počela s izdavanjem 1979. godine.

Potpisnici pisma namjere utvrđuju da se projekt „Istarski bibliografski leksikon“ sastoji od jednoga sveska koji se objavljuje dvojezično, kao istovjetan hrvatski i talijanski tekst s oko 2.100 natuknica odnosno članaka (biografskih jedinica), koji je u fazi pripreme još nedefinirana opsega.

Potpisnici Pisma namjere utvrđuju da se projekt „Istra kroz stoljeća“ sastoji od najmanje tri do najviše šest knjiga godišnje, s mogućnošću da se u niz IKS-a, prema potrebi, uklope i tzv. izvanredna izdanja, kako formatom tako i opsegom. Za realizaciju projekata Istarska županija u 2019. godini osigurala je iznos od 298.000 kuna, od čega 198.000 kuna za „Istarski bibliografski leksikon i 100.000 kuna za „Istru kroz stoljeća“. Za Program rada Čakavskog sabora za 2019. godinu Županija je osigurala iznos od 27.000 kuna.

Vinograd U županiji za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj iz fondova EU stiglo više od 432 mil. kn Samo sustav navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka vrijedan 110,6 mil. Valter Flego Županijska subvencionira kamatu s 1 posto iz svog proračuna Istarska županija i IDA pokreću novu kreditnu liniju za poduzetnike