Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
bespovratne potpore poduzetnicima

Pomažu poslovanje u informacijskom i komunikacijskom sektoru trima mjerama

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Istarska županija jedna je od najrazvijenijih hrvatskih regija, bilo da je riječ o indeksu razvijenosti, BDP-u koji je 26 posto iznad hrvatskog prosjeka, rastu zaposlenosti ili većem useljavanju od iseljavanja

Istarska je županija objavila javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji za 2019. godinu, na temelju Programa poticanja razvoja poduzetništva na području Istarske županije. Ove godine u županijskom proračunu osigurano je milijun kuna za dodjelu potpora.

Javni poziv požeškim poduzetnicima i obrtnicima Poticaji za zapošljavanje i poduzetništvo

Poziv otvoren do 16. kolovoza

– Iz proračuna Istarske županije u proteklih je pet godina izdvojeno 16 milijuna za razvoj gospodarstva i poduzetništva, a u 2019. izdvojit će se dodatnih 4,5 milijuna kuna.

Da je riječ o mjerama koje su poželjne i daju konkretne rezultate te sigurno doprinose rastu i razvoju potvrđuje cijeli niz pokazatelja: Istarska županija jedna je od najrazvijenijih hrvatskih regija, bilo da je riječ o indeksu razvijenosti, BDP-u koji je 26 posto iznad hrvatskog prosjeka, rastu zaposlenosti ili većem useljavanju od iseljavanja. Istarska županija je na samome vrhu po broju gradova koji se smatraju među najboljima u kategorijama ekonomija, kvaliteta života te obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika – ističe istarski župan Valter Flego.

Korisnici sredstava su subjekti malog gospodarstva utvrđeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva, koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu i čije je sjedište na području Istarske županije.

Sustav nepovratnih potpora, odnosno potpora malih vrijednosti provodi se subvencioniranjem realiziranih troškova u visini od 50 posto koje poduzetnici mogu ostvariti prijavom na javni poziv. Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 16. kolovoza 2019.

Valter Flego Županijska subvencionira kamatu s 1 posto iz svog proračuna Istarska županija i IDA pokreću novu kreditnu liniju za poduzetnike

Kontinuiranom dodjelom bespovratnih potpora Istarska županija ima za cilj poticanje inovacija i ubrzanje poslovnih procesa primjenom informatičke tehnologije kojom se smanjuju troškovi rada i povećava efikasnost. Žele unaprijediti učinkovitost proizvodnje i proizvodnih procesa jačanjem i modernizacijom tehnologije, zatim povećati učinkovitost poslovanja i konkurentnost poduzetnika, poticati nabavu suvremenih strojeva, alata i opreme za proizvodne djelatnosti, ali i jačati pozicije gospodarskih subjekata na tržištu i omogućiti im širenje proizvodnje i proizvodnog asortimana.

Stoga zainteresirani mogu aplicirati kroz ukupno tri mjere i zatražiti potporu za subvencioniranje ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije, zatim za subvencioniranje nabave nove opreme, te za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije.

Novac i za samozapošljavanje

Budući da je Istarska županija krenula ukorak s praćenjem trendova u primjeni inovacija i novih tehnologija u području ICT-a, upravo je s tim ciljem u ovogodišnji Javni poziv uvedena nova mjera pod nazivom Subvencioniranje ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije. Navedena mjera uključuje nabavu softvera za unapređenje poslovanja, softvera za razvoj proizvoda i usluga ili softvera za plasman, distribuciju ili prodaju proizvoda i usluga, te nabavu softvera, usluga i infrastrukture u oblaku (cloud based services and infrastructure), s maksimalnim iznosom subvencije do 40.000 kuna.

eu fondovi Istarska županija ugovorila je više od milijardu i 600.000 kuna europskih sredstava

Za mjeru Subvencioniranje nabave nove opreme moguće je ostvariti potporu do 20.000 kuna, dok je za mjeru Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije moguće ostvariti potporu do 80.000 kuna.

Za mjeru poticanja samozapošljavanja ubrzo će biti objavljen zaseban javni poziv, budući da su u proračunu Istarske županije izdvojena znatna sredstva samo za navedenu mjeru čiji je cilj poticanje poduzetnika na samozapošljavanje.

Važno je naglasiti da će kao i protekle godine prijave biti moguće dostaviti isključivo u online obliku putem informacijskog sustava Istarske županije.

Tako Istarska županija svojim poduzetnicima olakšava podnošenje prijava te ubrzava njihovu obradu. Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji objavljen je na mrežnoj stranici Istarske županije u rubrici „Natječaji“.

Istra Poreč sastavni dio života Istarska županija pri samom vrhu po izdvajanju za kulturu