Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županijska subvencionira kamatu s 1 posto iz svog proračuna

Istarska županija i IDA pokreću novu kreditnu liniju za poduzetnike

Valter Flego
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Iz županijskog proračuna u proteklih pet godina izdvojeno je 16 milijuna kuna za razvoj gospodarstva i poduzetništva, a u 2019. izdvojit će se dodatnih 4,5 milijuna kuna

Istarska županija i Istarska razvojna agencija (IDA) sklopile su Sporazum o provedbi nove kreditne linije za istarske male i srednje poduzetnike, obrtnike i zadruge, ukupnog kreditnog potencijala od 60 milijuna kuna, a ugovori su sklopljeni sa sedam poslovnih banaka koje su temeljem Javnog poziva iskazale interes.

Županija putem 44 projekta privukla više od 138 milijuna kuna za prometnu infrastrukturu Žele graditi i terminal za pomorski putnički promet

Istarski župan Valter Flego rekao je da kreditna linija "Poduzetnik - Istarska županija 2019.“ trenutačno nudi zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima i zadrugama najpovoljnije kamate na tržištu, prilikom čega županija subvencionira kamatu s 1 posto iz županijskog proračuna.

Dodao je kako je iz županijskog proračuna u proteklih pet godina izdvojeno 16 milijuna kuna za razvoj gospodarstva i poduzetništva, a u 2019. izdvojit će se dodatnih 4,5 milijuna kuna.  

Finalna kamatna stopa će se za nove investicije kretati u iznosu od 0,9 do 2 posto, za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,6 do 2 posto, a za obje namjene maksimalni iznos kredita je 1,5 milijuna kuna uz maksimalan rok otplate deset godina.

Vinograd U županiji za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj iz fondova EU stiglo više od 432 mil. kn Samo sustav navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka vrijedan 110,6 mil.

Korisnici kredita mogu biti subjekti malog gospodarstva registrirani u Hrvatskoj u većinskom privatnom vlasništvu, koji ulažu na području Istarske županije bez obzira na sjedište ili prebivalište, i to mala i srednja trgovačka društva, aktivni obrti, zadruge i profitne ustanove. Korisnici ne mogu biti trgovačka društva kojima je Istarska županija osnivač ili ima vlasnički udjel u temeljnom kapitalu. 

- Također, danas sklapamo i Sporazum s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj koja potiče poduzetništvo mladih do 30 godina starosti i žena za čije će kredite konačna fiksna kamatna stopa iznositi 1 posto - istaknuo je župan Flego.

Najavio je kako će krajem tjedna biti objavljen i Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji za 2019. godinu, temeljem kojeg će malim i srednjim poduzetnicima biti na raspolaganju milijun kuna. Sredstva će se dodjeljivati putem tri mjere, odnosno subvencioniranje ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije, subvencioniranje nabave nove opreme i jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije.

Župan Valter Flego o najnovijim ekonomskim pokazateljima Istra je prva dosegla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine Brojni projekti u Istarskoj županiji U Istru stiglo 315 milijuna kuna iz EU fondova za obrazovanje i znanost