Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Župan Valter Flego o najnovijim ekonomskim pokazateljima

Istra je prva dosegla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
U proteklih 5 godina u Istarskoj je županiji smanjena nezaposlenost mladih za čak 65 posto, poručio je župan Flego

Istarska županija i prema najnovijim pokazateljima potvrđuje da je jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija, bilo da govorimo o indeksu razvijenosti, BDP-u koji je 26 posto iznad hrvatskog prosjeka, rastu zaposlenosti ili većem broju useljavanja nego iseljavanja. Istarska županija na samome je vrhu po broju gradova koji se smatraju da su među najboljima u kategorijama: ekonomija, kvaliteta života te obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika.

Županija planira dobiti oznaku EU izvornosti i za istarski med, ovčji sir, ali i meso boškarina Projektom Istra BIO regija županija dodatno potiče mlade na ostanak u ruralnim sredinama Osim ekoproizvodnje, projekt potiče i popularni agroturizam

Poduzetničko okruženje

– Istra je, dakle, poželjno mjesto za život i poslovanje. Na ovo potonje upućuje činjenica da su, primjerice, u posljednjih šest godina izravna inozemna ulaganja u Istru narasla za 23,6 milijuna eura. Vrijednost izvoza istarskih poduzetnika u istom je razdoblju povećana za gotovo tri milijarde kuna. Također, Istra je prva u Hrvatskoj dosegla i prešla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine – kaže istarski župan Valter Flego dodajući da je uz Istru još jedino Međimurska županija dosegla BDP iz 2008. godine.

Svemu navedenom svakako su doprinijele i brojne mjere koje provodi Istarska županija i njezina razvojna agencija IDA.

Naime, financijskim poticajima za malo i srednje poduzetništvo sustavno se stvara povoljno poduzetničko okruženja i time doprinosi rastu i razvoju kako postojećih tako i otvaranju novih poslovnih subjekata te novih radnih mjesta, ali i razvoju cjelokupnog gospodarstva u Istri. Program financijske podrške za malo i srednje poduzetništvo obuhvaća potpore u obliku poduzetničkih kredita i jamstava za poduzetnike i obrtnike, a u proteklih pet godina realizirane su i tri kreditne linije u sklopu kojih je odobreno financiranje za 252 poduzetnička projekta ukupne vrijednosti 139,1 milijun kuna. Također, iz proračuna Istarske županije u proteklih je pet godina izdvojeno 16 milijuna za razvoj gospodarstva i poduzetništva, a u 2019. izdvojit će se dodatnih 4,5 milijuna kuna.

Župan Valter Flego Istru želi pozicionirati kao najnapredniju ICT regiju u Hrvatskoj Naručili Analizu stanja ICT sektora, uvode širokopojasni internet

– Istarska županija i Istarska razvojna agencija, u suradnji s poslovnim bankama te HBOR-om, pripremaju nove kreditne linije „Poduzetnik 2019.“ za male i srednje poduzetnike Istarske županije, ukupnog kreditnog potencijala od 60 milijuna kuna, s povlaštenim uvjetima i subvencijom na kamatu iz županijskog proračuna. Tako Županija pomaže i potiče daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva – naglašava župan Flego.

Puno se ulagalo i u poduzetničke zone, s obzirom na to da je infrastruktura preduvjet razvoja gospodarstva uopće. Dugoročnim programom razvoja poduzetničkih zona u Istarskoj županiji obuhvaćene su 34 strateške zone, a trenutačno je njih 16 infrastrukturno opremljeno. Navedene zone zauzimaju površinu više od 1200 hektara zemljišta te je u njih do sada uloženo više od 190 milijuna kuna.

Tijekom 2018. godine pokrenuta je inicijativa uspostave Mreže poduzetničkih inkubatora i coworking prostora Istarske županije. Trenutačno su na području Istarske županije uz postojeće poduzetničke inkubatore prostori u Labinu, Puli, Poreču, Rovinju i Vodnjanu, u tijeku su ulaganja iste namjene u gradovima Buzetu i Pazinu te općini Barban.

Župani Marušić i Flego o regionalnoj suradnji Spojiti turizam i poljoprivredu Istre i Slavonije

Zahvaljujući Europskom fondu za regionalni razvoj u potonja tri poduzetnička inkubatora bit će uloženo čak 11 milijuna kuna. Sufinanciranje EU za PI „Pazin UP“ iznosi 98 posto, za PI Barban – Centar poduzetničke kreativnosti 97 posto, a za PI „Verzi“ Buzet 75 posto.

– Umrežavanjem poduzetnika želimo dodatno osnažiti poduzetničko okruženje te potaknuti samozapošljavanje i rast i razvoj mladih inovativnih poduzetnika, posebice onih koji ulažu u razvoj novih tehnologija – dodaje župan Flego.

Napominje da je u proteklih 5 godina u Istarskoj županiji smanjena nezaposlenost mladih za čak 65 posto.

Coworking centar

Još jedan vrijedan projekt EU na tom području je onaj izgradnje i uspostave COWORKING centra u Puli, kao jednog od strateških projekata Strategije razvoja urbanog područja Pula, planirane vrijednosti 16 milijuna kuna. Naime, napuštena zgrada Mehanike u centru Pule bit će obnovljena i nadograđena te prenamijenjena u sklopu projekta u poduzetnički centar. Planirano je da usluge prostora koristi od 30 do 40 poduzetnika te slobodnih profesionalaca, a glavni cilj centra bit će stvaranje inovativne poduzetničke zajednice koja će se razvijati zahvaljujući umrežavanju dionika iz javnog i privatnog sektora.

Valter Flego U Istri realizirano gotovo 1000 projekata EU vrijednih 3,2 milijarde kuna ‘Mala Irska’ izuzetno uspješna u povlačenju novca iz EU

Župan Flego spominje i EU projekt REI II, koji provodi Istarska županija, a ukupna mu je vrijednost gotovo dva milijuna kuna. Projekt je, u prvome redu, usmjeren na poticanje razvoja poduzetništva i samozapošljavanja te predstavlja nastavak vrlo uspješne prve inačice istoimenog projekta.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je izrada Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2021. – 2027., u koju će biti uključeni svi ključni dionici na tržištu rada s područja županije. Strategijom će se definirati budući prioriteti i mjere ključne za stvaranje konkurentne radne snage, u skladu sa zahtjevima sve izazovnijeg tržišta rada. Valja napomenuti i da je u proteklih pet godina IDA provela ukupno 153 besplatne edukacije za poduzetnike i obrtnike, za više od 5537 polaznika.

"Imamo vrlo konstruktivnu i konkretnu suradnju sa svim udrugama" Istarska županija izdvaja 3,4 milijuna kuna za osobe s invaliditetom