Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Projektom Istra BIO regija županija dodatno potiče mlade na ostanak u ruralnim sredinama

Osim ekoproizvodnje, projekt potiče i popularni agroturizam

Županija planira dobiti oznaku EU izvornosti i za istarski med, ovčji sir, ali i meso boškarina
1/4
Foto: Istarska županija
Želimo povećati izvoz naših vina i privući još više vinoljubaca, kaže župan Flego

Istru često nazivaju “malom Toskanom”, čemu su doprinijeli brojni županijski projekti na području poljoprivrede zahvaljujući kojima se Istra pozicionirala kao svjetska eno-gastronomska destinacija. Ideja i projekata za nadolazeće razdoblje, prema riječima istarskog župana Valtera Flege, nikako ne nedostaje.

Župan Valter Flego Istru želi pozicionirati kao najnapredniju ICT regiju u Hrvatskoj Naručili Analizu stanja ICT sektora, uvode širokopojasni internet

– Jedan od budućih prioriteta Županije je i razvoj Istre kao BIO regije, na čemu intenzivno radimo već dulje vrijeme. Istra BIO regija predstavlja projekt koji u sebi osim ekološke proizvodnje obuhvaća i ostale elemente održivog razvoja Istarske županije. On se od nosi kako na poljoprivredu tako i na turizam i zaštitu okoliša, industriju, školstvo, znanost i još niz djelatnosti. To je sveobuhvatni pristup strateškom planiranju dugoročnog razvoja – objašnjava župan Flego.

Ime – sinonim za kvalitetu

Naime, u Istarskoj županiji već se niz godina radi na zaštiti okoliša, a uz izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun te sanacijom lokalnih odlagališta, provodi se i projekt Istarskog vodozaštitnog sustava (IVS), kojim se štite podzemne vode. Također, provode se edukacije poljoprivrednih proizvođača o prednostima ekološke poljoprivrede uporabom ekoloških proizvoda za zaštitu bilja.

Foto: Istarska županija

– Putem udruga ekoloških proizvođača održavamo edukacije te sufinanciramo trošak certifikacije ekološke proizvodnje. Drago nam je da su mladi poljoprivrednici to prepoznali i počeli se baviti ekološkom proizvodnjom. Očekujemo još veći broj novih ekoloških proizvođača i više poljoprivrednih površina u ekološkoj proizvodnji kada se počne raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem sukladno novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu kojeg će provoditi općine i gradovi – dodaje župan.

Projekt BIO regija obuhvaća i valorizaciju autohtonih poljoprivrednih proizvoda, a Istarska županija kod nadležnih tijela provodi postupak za dobivanje oznake izvornosti, na nivou EU.

– Trenutačno tu oznaku nose Istarski pršut i Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, a u postupku su i ostale namirnice, poput istarskog meda, istarskog ovčjeg sira, mesa istarskog goveda boškarina, istarske kobasica, istarske pancete, istarskog ombola. U idućem razdoblju počet ćemo i s postupkom zaštite istarskog crvenog češnjaka, istarske janjetine i jaretine nastavlja župan Flego i dodaje:

– Kada se u proizvod ugradi naziv „istarski“ ili „Istra“ on dobiva dodanu vrijednost, dobiva na prepoznatljivosti što je ključno u razlikovanju, odnosno u njegovom pozicioniranju na tržištu. U globalnom svijetu gdje je konkurencija golema i često nemilosrdna, ključno je stvoriti ime koje će biti sinonim kvalitete, ali i porijekla i izvornosti.

Valter Flego U Istri realizirano gotovo 1000 projekata EU vrijednih 3,2 milijarde kuna ‘Mala Irska’ izuzetno uspješna u povlačenju novca iz EU

Župan Flego smatra i kako je potrebno postojeća, ali i nova seljačka domaćinstva i agroturizme motivirati da se registriraju kao ekološki agroturizmi. To je trend u Europi i veliki broj posjetitelja iz godine u godinu traži upravo takve objekte za svoj odmor i eno-gastronomski užitak.

Govoreći, pak, o vinarstvu i maslinarstvu, najrazvijenijem granama istarske poljoprivrede, župan Flego se osvrnuo na Strategiju razvoja vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030. godine, usvojenu ovog ljeta, ali i najavio izradu Strateškog dokumenta i za maslinarstvo Istarske županije, kao i organiziranje istarskih maslinara u proizvođačku organizaciju.

Foto: Istarska županija

Specijalističke škole

– Cilj Strategije je jačanje brenda istarskog vina na svjetskoj vinskoj sceni. Istra je u proteklih 25 godina napravila najviše u vinarstvu i vinogradarstvu u Hrvatskoj, a sada je došlo vrijeme za novi iskorak. Želimo zadržati vodeću poziciju u Hrvatskoj i regiji, povećati izvoz naših vina, kao i povećati broj dolazaka vinoljubaca iz cijelog svijeta koji će posjetiti Istru i uživati u našim vinima – plan je župana koji smatra kako je ovaj dokument dodatni vjetar u leđa za više od 130 istarskih vinara i vinogradara.

Istarska županija planira i dodatnu pomoć svojim stočarima kako bi povećali broj stoke te u što većoj mjeri prerađivali svoje proizvode, poput mlijeka, mesa, jaja, meda i drugih.

Putem udruga stočara koje su i uzgojne organizacije potrebno je osigurati stručnu osobu za vođenje uzgojnih programa. Agencija za ruralni razvoj Istarske županije – AZRRI do sada je uspješno provodila sve aktivnosti vezane uz uzgoj i zaštitu istarskog goveda. U narednom periodu će nastaviti s pružanjem stručne pomoći i logistike za razvoj i zaštitu autohtonih istarskih pasmina – istarske ovce, koze, magarca, kokoši i autohtonog lovačkog psa – istarskog goniča.

Župan Valter Flego ističe i kako je potrebno osigurati uvjete za edukaciju mladih u Istri s radi daljnjeg razvijanja svih navedenih segmenata koji čine Istru BIO regijom. Potrebno je organizirati kako sveučilišne znanstvene studije tako i specijalističke studije. Time će se omogućiti školovanje mladih za poljoprivredne, stočarske, biotehnološke smjerove, agroturističke, prerađivačke, prehrambeno-biotehnološke, studije za zaštitu okoliša i ostale, a našim poljoprivrednim proizvođačima cjeloživotno obrazovanje s ciljem razvoja njihovih gospodarstva, rekao je župan izrazivši zadovoljstvo što sve veći broj mladih ljudi u Istri ostaje u ruralnim sredinama kako bi se bavili poljoprivredom.

Foto: Istarska županija

Pula Istarska županija u zdravstvo ulaže gotovo milijardu kuna Grade novu Opću bolnicu, uskoro i Medicinsku školu, bazenski kompleks...