Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Župan Valter Flego Istru želi pozicionirati kao najnapredniju ICT regiju u Hrvatskoj

Naručili Analizu stanja ICT sektora, uvode širokopojasni internet

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Županija je prva implementirala i sustav eUprava; svojevrsni ‘ured bez papira’

Prateći suvremene tehnološke trendove i digitalnu revoluciju, što je preduvjet današnje globalne konkurentnosti, Istarska županija želi se pozicionirati kao najnaprednija regija u području informacijskih tehnologija. Digitalizacija može biti novi pokretač rasta Hrvatske jer stvara potencijal za znatan doprinos nacionalnom BDP-u.

Međunarodni sajam kobasica Sveti Petar u Šumi S klobasicom u EU 2019.

Budući da tradicionalni pokretači rasta postupno nestaju, usmjeravanjem i snažnim poticanjem digitalizacije, Hrvatska bi do 2025. godine mogla generirati 8,3 milijardi eura BDP-a. Prema riječima istarskog župana Valtera Flege, to je smjer u kojem Županija želi ići i temeljiti daljnji gospodarski razvoj Istre.

Digitalna ekonomija važna

– Želimo li ići u korak sa svjetskim trendovima te biti konkurentni moramo se okretati novim industrijama, a ogroman potencijal je svakako u IT sektoru. Želimo se pozicionirati kao ICT regija, imati najveći broj informatičkih stručnjaka i tvrtki, te biti regija koja će biti privlačna domaćim i stranim ICT tvrtkama. Dosadašnji gospodarski model, temeljen na rasprodaji državne imovine i zaduživanju, potrošen je i nužno ga je mijenjati. Trebamo se usmjeriti na istraživanje, inovacije, investicije i izvoz. Digitalna ekonomija je po svim pokazateljima novi motor razvoja, ali u Hrvatskoj još nedovoljno iskorištena. Upravo s tim ciljem Istarska županija pokrenula je izradu Analize stanja istarskog ICT sektora koja će dati sveobuhvatnu sliku stanja u Istri te biti podloga za daljnje iskorake – kazao je župan Flego.

Pula Istarska županija u zdravstvo ulaže gotovo milijardu kuna Grade novu Opću bolnicu, uskoro i Medicinsku školu, bazenski kompleks...

Studijom bi se, pojašnjava Flego, ispitalo sveobuhvatno stanje ICT sektora u Istri, poput postojeće ICT infrastrukture, ICT stručnjaka, obrazovnih programa, broja ICT tvrtki i zaposlenih u njima, a onda bi se temeljem rezultata izradila Strategija razvoja ICT sektora u županiji.

– Izradom Analize stanja istarskog ICT sektora stvaramo temeljne preduvjete za kreiranje i provođenje aktivnosti s ciljem jačanja konkurentnosti istarskog ICT sektora, kroz istraživanje i tehnološki razvoj, primjenu inovacija i novih tehnologija, te povećanje priljeva investicija u navedeni sektor – nabraja župan dodajući kako je kapitalni projekt uvođenje širokopojasne mreže na području cijele Istre.

Istarska županija projekt će kandidirati na Europske strukturne i investicijske fondove, a procijenjena vrijednost investicije iznosi milijardu kuna.

Pored toga, Flego navodi i cijeli niz konkretnih mjera i aktivnosti kojima Istarska županija može doprinijeti stvaranju povoljnog ICT okruženja poput sufinanciranja i poticanja IT projekata; stvaranja mladih IT tvrtki (startupa); poticanja umrežavanja i razmjene znanja IT tvrtki i IT stručnjaka; edukativnih aktivnosti koje će osigurati više školovanih ICT stručnjaka; popularizacije programiranja kod školske djece svih uzrasta; stvaranja poticajnog poslovnog okruženja za razvoj ICT tvrtki; gradnje IT parka s potrebnom infrastrukturom i povoljnim uvjetima najma ili kupnje za okrupnjavanje tvrtki iz IT sektora itd.

Ulaganja u obrazovanje Škole dobile nove garderobne ormariće, televizore, internet...

– Naše trajno opredjeljenje je kontinuirana primjena inteligentnih i naprednih rješenja korištenjem internetske i nove tehnologije. Upravo na tom tragu je i nedavno potpisan Sporazum o razumijevanju između Istarske županije i Huaweija. Drago nam je što je Huawei, jedna od vodećih komunikacijskih tehnoloških tvrtki u svijetu, prepoznao naše potencijale te nas izabrao kao regiju partner za buduće iskorake – naglašava Flego.

Istarska županija ponosi se i velikim uspjehom tvrtke Infobip, ali i drugih istarskih IT tvrtki, koje dokazuju da Istra može biti atraktivna za ICT ulaganja. Infobip je, kaže župan, jedna od vodećih kompanija u međunarodnom IT sektoru čije usluge koristi pola čovječanstva, a krenula je kao mala istarska kompanija iz županijskog poduzetničkog inkubatora.

Veća transparentnost

Digitalna rješenja Istarska županija primjenjuje i u svakodnevnom radu županijske uprave, dodaje župan Flego. Županija svoja znanja i sredstva sustavno ulaže u informatizaciju poslovanja koristeći moderne i aktualne alate bazirane na internet tehnologijama. Istarska županija je tako prva uspješno implementirala sustav eUprava, kao svojevrsni „ured bez papira“ u najširem značenju. Sustav eUprava uključuje izradu, obradu, praćenje i distribuciju poslovne dokumentacije na potpuno digitaliziran način u svim koracima i poslovnim procesima. Uveden je i napredni elektronički potpis kao alternativa vlastoručnom potpisu na dokumentu, a primjenjuje se i izdavanje građevinskih akata kroz sustav eDozvola.

U Istri su po POS- ovu modelu izgrađena 393 stana, od toga najviše u Umagu 122 Umag Potpisan ugovor o gradnji 120 POS-ovih stanova za 1200 eura po kvadratu

– Danas smo županija koja je najdalje stigla s digitalizacijom i primjer dobre prakse drugima u Hrvatskoj. Upravo zahvaljujući uvođenju sustava eUprava danas, u odnosu na razdoblje prije pet godina, štedimo milijun kuna. Sve navedeno omogućilo nam je znatno veću efikasnost u poslovanju, jeftiniju i kvalitetniju uslugu, ujednačeno postupanje u predmetima, kao i veću transparentnost u radu – ističe istarski župan.

Od značajnih online projekata izvedenih u posljednje vrijeme župan Flego izdvaja Sustav za online prijavu i obradu zahtjeva za financiranje projekata iz područja kulture, zdravstva i socijalne skrbi te financiranje potpora za razvoj poduzetništva i studentskih stipendija.

Međunarodni sajam inovacija '18 međunarodni sajam investicija Istarski inovatori sa svojim izumima privukli poseban interes posjetitelja