Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istarska županija u zdravstvo ulaže gotovo milijardu kuna

Grade novu Opću bolnicu, uskoro i Medicinsku školu, bazenski kompleks...

Pula
1/2
Foto: Istarska županija
Trenutačno bolnica radi na dvije lokacije, a po okončanju projekta svi će odjeli i medicinske usluge biti dostupni na jednome mjestu

Najznačajnija investicija u istarskom zdravstvu u proteklih 25 godina je projekt gradnje i opremanja nove Opće bolnice u Puli, ukupne vrijednosti od gotovo 800 milijuna kuna. Gradnja bolnice započela je 2015. godine, a njezin se dovršetak očekuje koncem ove godine nakon čega će građani Istre dobiti najsuvremeniju zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj.

Istarski čelnici obišli su najznačajnije županijske projekte Suradnja s Istrom Ugostili istarskog župana i čelnika Pule

Bolnica trenutačno radi na dvije lokacije, a po okončanju projekta svi će odjeli i medicinske usluge biti dostupni na jednome mjestu što će značajno doprinijeti podizanju standarda i kvalitete liječenja u Istri, na dobrobit stanovništva, ali i gostiju.

Dnevna bolnica i kirurgija

– Istra će konačno dobiti modernu i funkcionalnu bolnicu 21. stoljeća, po uzoru na najrazvijenije europske zemlje. Nova funkcionalna bolnica predviđa 506 postelja u stacionaru, dodatnu dnevnu bolnicu te novu opremu – ističe istarski župan Valter Flego dodajući kako je paralelno s gradnjom nove bolnice, kandidiran i projekt ‘Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula’ na Fond za regionalni razvoj EU, za što je dobiveno bespovratnih 38,5 milijuna kuna odnosno gotovo stopostotno sufinanciranje.

– Istarska županija je prva u Hrvatskoj po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb na što smo posebno ponosni. Rezultat je to brojnih ulaganja, projekata i programa koje sustavno provodimo. U ovoj nas godini očekuje još jedna velika investicija; proširenje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ukupne vrijednosti više od 26 milijuna kuna – dodaje župan Flego.

Foto: Istarska županija

osvojio posebnu nagradu Buje - grad koji vrijedi posjetiti zbog vrhunskih sorti vina

U provedbi je i projekt digitalizacije radiološke opreme u istarskim domovima zdravlja čiji je osnivač Istarska županija, a čija je vrijednost 9 milijuna kuna. Cilj projekta je dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, povezivanje radioloških dijagnostika u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo kamo, te racionalizacija poslovanja. Za pacijenta digitalizacija znači kvalitetniju i učinkovitiju uslugu jer se smanjuje potreba da pacijent putuje do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda.

Ove će godine početi i gradnja nove Medicinske škole vrijedne 52 milijuna kuna za koju će sredstva osigurati Istarska županija i Grad Pula, svatko po pola.

– Jedan od naših prioriteta je osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i bez obzira na novu bolnicu, vrhunsku opremu i uređaje, glavna su karika doktori i medicinsko osoblje. Zato i gradnjom Medicinske škole stvaramo uvjete za školovanje budućih kadrova, a u tom smjeru ide i naša intencija da se u Puli osnuje Medicinski fakultet te da naša Opća bolnica preraste u Kliniku – ističe župan Flego, svjestan manjka liječnika.

Foto: Istarska županija

S ciljem ublažavanja tog problema, Županija sustavno poduzima aktivnosti usmjerene na ulaganje u gradnju i opremanje objekata, nabavu opreme, edukaciju, stipendiranje studenata, kao i funkcionalno povezivanje djelatnosti i ustanova. Posljednje dvije mjere odnose se na stambeno zbrinjavanje medicinskog kadra, odnosno sufinanciranje najamnine stana za liječnike Opće bolnice Pula koji su deficitarni kadar, te osiguravanje povoljnijih uvjeta stambenih kredita za liječnike deficitarnih struka i ostale zdravstvene radnike.

"Imamo vrlo konstruktivnu i konkretnu suradnju sa svim udrugama" Istarska županija izdvaja 3,4 milijuna kuna za osobe s invaliditetom

Za potonje dvije mjere u ovogodišnjem proračunu Županija je osigurala 400 tisuća kuna. Ulaže se i u županijsku Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju “Prim. dr. Martin Horvat’’ u Rovinju. Nakon što je 2017. bolnica dobila prvu medicinsko-terapeutsku plažu na Jadranu vrijednu 2 milijuna kuna, lani je započela izgradnja sportsko-lječilišnog bazenskog kompleksa, vrijednog 20 milijuna kuna.

Razvoj zdravstvenog turizma

Dovršena je i izrada Strateškog plana razvoja bolnice kojim se predviđaju investicije u vrijednosti od 12 milijuna kuna u narednih 15 mjeseci. Cijelo krovište bit će obnovljeno najmodernijim materijalom, obnovit će se fasada, a slijede i radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta; s lož ulja na plin, te se ugrađuje novi lift. U planu je i obnova glavne zgrade i parka bolnice; pošumljavanje i unapređenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom.

Kako bi boravak u bolnici pacijentima bio što ugodniji, bit će otvorena i knjižnica na odjelu te novi terapijski park.

Kako zaključuje župan Flego, Istra kao turistički najjača regija u Hrvatskoj veliki potencijal vidi u razvoju zdravstvenog turizma, a upravo su sve investicije u Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju “Prim. dr. Martin Horvat” iskorak u tome smjeru.

Međunarodni sajam inovacija '18 međunarodni sajam investicija Istarski inovatori sa svojim izumima privukli poseban interes posjetitelja