Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
U Istri realizirano gotovo 1000 projekata EU vrijednih 3,2 milijarde kuna

‘Mala Irska’ izuzetno uspješna u povlačenju novca iz EU

Valter Flego
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Istarska županija jedna je od najrazvijenih u RH sa stopom nezaposlenosti nižom od prosjeka EU

Istarska županija danas je jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija, s BDP-om 24,9% iznad hrvatskog prosjeka i stopom nezaposlenosti koja je niža od prosjeka EU. Stopa useljavanja u Istri viša je od stope iseljavanja, zbog čega je danas često zovu i “malom Irskom”.

Predstavljena brošura ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'' održiv razvoj turizma U Pazinu predstavljena brošura 'Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'

Takav gospodarski i društveni razvoj Istre treba, među ostalim, zahvaliti i fantastičnoj iskorištenosti fondova EU i općenito, odličnoj suradnji s različitim regijama Europe i europskim institucijama.

– Korisnici s područja Istarske županije do sada su sudjelovali u više od 60 različitih programa i kroz gotovo tisuću europskih projekata osigurali 3,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava – kaže istarski župan Valter Flego.

Suradnja s 5 talijanskih regija

Prema raspoloživim podacima, novac iz fondova EU ulagao se najviše u poljoprivredu i ribarstvo, poduzetništvo, znanost i istraživanje, energetiku i zaštitu okoliša, promet, kulturu i obrazovanje, zapošljavanje, te promicanje ravnopravnosti spolova. Osim europskih, Istra je vrlo uspješna i u programima prekogranične suradnje kroz koje su korisnici iz te županije apsorbirali čak 215 milijuna kuna.

– Istarska županija s čak pet talijanskih regija ima neki oblik formalizirane suradnje i u partnerstvu s njima realizirali smo niz projekta iz područja kulture, turizma, zaštite okoliša i transporta – objašnjava Flego.

Pula Istarska županija u zdravstvo ulaže gotovo milijardu kuna Grade novu Opću bolnicu, uskoro i Medicinsku školu, bazenski kompleks...

I dok se Hrvatska s prosjekom od 29 posto iskorištenosti sredstava iz fondova EU nalazi na samom začelju zemalja Europske unije, Istarska županija u tome je izuzetno uspješna.

Flego objašnjava da to treba pripisati tome što je Istarska županija sustavno radila na jačanju kapaciteta za provedbu projekata, a jako puno je uloženo i u edukaciju o EU politikama i fondovima. Posljednjih je godina takvu edukaciju prošlo oko 600 osoba s područja Istre. Osim toga, Istarska županija kroz različite kanale neprestano informira sve potencijalne korisnike o mogućnostima financiranja projekata.

Istarski čelnici obišli su najznačajnije županijske projekte Suradnja s Istrom Ugostili istarskog župana i čelnika Pule

Decentralizacija za fondove

– Da bi osigurale veću iskorištenost fondova EU, županije moraju biti uključene u planiranje budućih Operativnih planova, što do sada nije bio slučaj. Isključivanje županija dovelo je do toga da je iz fondova EU, primjerice, nemoguće sagraditi nove domove za starije ili potrebnu pomorsku lučku infrastrukturu. Nadam se da ćemo takve zahvate moći planirati u idućem proračunskom razdoblju, od 2021. do 2028. – ističe župan Flego i dodaje kako je Hrvatskoj u tom razdoblju na raspolaganju gotovo devet milijardi eura.

– Taj novac čeka da ga netko uzme. Nadam se da će država biti dovoljno pametna da nas ne koči i da će nam omogućiti povlačenje tog novca. Osim toga, Hrvatska mora decentralizirati upravljanje fondovima EU. Takav model pruža određenu autonomiju i utjecaj u procesu definiranja strateških prioriteta i odabira projekata. Tko bolje zna što nekoj sredini treba od ljudi koji tamo žive i rade – zaključuje župan Valter Flego.

osvojio posebnu nagradu Buje - grad koji vrijedi posjetiti zbog vrhunskih sorti vina