Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
održiv razvoj turizma

U Pazinu predstavljena brošura 'Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'

Predstavljena brošura ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre''
Foto: Istarska županija
Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri

Brošura ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'' predstavljena je u Edukacijskome gastronomskom centru Istre na Gortanovu brijegu, u blizini Pazina, kojom prigodom je istarski župan Valter Flego dodijelio i 15 Eco Domus certifikata eko prijateljskim smještajnim objektima iz Istre.

Ocijenivši kako se Istarska županija 2014. godine jasno odredila kojim putem želi ići, a smjernice razvoja definirane su u Strategiji održivog razvoja - Zelenom planu Istre, prvoj strategiji takve vrste u Hrvatskoj, a zatim i u Županijskoj razvojnoj strategiji, župan Flego je rekao kako je već sada prepoznata važnost poticanja ekološke poljoprivrede.

naglasak susreta na turizmu Delegacija Čeških Budejovica u posjetu Primorsko-goranskoj županiji

- U suradnji s gradovima i općinama poticali smo naše poljoprivrednike, ali i iznajmljivače, čime smo jačali sinergiju između poljoprivrede i turizma - istaknuo je župan Flego i najavio da će Istarska županija i ubuduće "konkretnim mjerama i aktivnostima poticati održivost te nastaviti razvijati Istru kao bio regiju".

 Uz 11 objekata koji su certifikat dobili prošle godine, župan Flego uručio je 15 novih certifikata.

Inače, Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima kapaciteta do 30 postelja koji rade tijekom cijele godine, a svrha mu je poticati privatne iznajmljivače na poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i održivog turizma.   

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan-Mraković rekla je kako je cilj tiskane brošure promidžba održivog razvoja turizma, informiranje o eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenje trendova u svijetu te osvješćivanje o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri.

- Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri. Vjerujemo kako je to kvalitetan materijal koji će primjereno promovirati i pružiti širu perspektivu Istre kao 'zelene', eko prijateljske destinacije - poručila je pročelnica Prodan-Mraković. Dodala je da brošura tiskana na ekološkom papiru u dvije varijante: hrvatsko-engleskoj i talijansko-njemačkoj, a dizajnirao ju je Studio Sonda, koji je osmislio i njezin naslov "Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre".

Dani Istre u Međimurju dvije hrvatske regije produbljuju suradnju Dani Istre u Međimurju