Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
dvije hrvatske regije produbljuju suradnju

Dani Istre u Međimurju

Dani Istre u Međimurju
Foto: Istarska županija
Župan Posavec istaknuo je kako je posebnost ove dvije županije što bez obzira na izostanak veće potpore i razumijevanja od strane države imaju sjajne gospodarske pokazatelje koje ih svrstavaju u sami vrh Republike Hrvatske na brojnim područjima

Sporazum o suradnji između Istarske i Međimurske županije, potpisan u studenom 2018. godine, omogućio je manifestaciju „Dani Istre u Međimurju“ koja je održana u Čakovcu.

U „Mamici“ u Pušćinama okupili su se zainteresirani obrtnici, poduzetnici, ugostitelji i turistički djelatnici iz obje županije. Okupljenima su se obratili župani Međimurske i Istarske županije.

Poljoprivreda Upravljanje znanjem u poljoprivredi Na hranu se u Hrvatskoj po kućanstvu u prosjeku na dan troši 21,4 kune

Župan Matija Posavec rekao je kako su dvije regije u mnogočemu slične. Otvorenost, tolerantnost, solidarnost, humanost i radišnost su vrijednosti koje su utkane u stanovništvo obiju županija.

- Naše dvije regije mogu biti primjer prijateljstva i suradnje čitavoj Hrvatskoj. Imamo toliko toga za pokazati i ponuditi i uvjeren sam da ćemo kroz brojna događanja koja nas očekuju učiniti korak više u našoj suradnji koju su još prije četiri godine započele općina Nedelišće s gradom Vodnjanom, te općina Šenkovec s gradom Rovinjom - rekao je župan Posavec.

Župan Valter Flego je izrazio zadovoljstvo što Sporazum nije samo još jedan u nizu dokumenata već vrlo konkretan doprinos povezivanju i rezultatima koji neće izostati.

- Mi nismo konkurencija jedni drugima, upravo suprotno. Siguran sam da jedni druge itekako možemo oplemeniti, dignuti naše odnose na jednu višu razinu. Prostora za suradnju itekako ima bez obzira što smo dvije najuspješnije hrvatske županije jer stvaramo jedan novi okvir suradnje koji će sigurno biti primjer i ostalim hrvatskim regijama - naglasio je župan Flego.

Vlak Tri županije zajedno grade sustav integriranog prijevoza putnika Dostupniji, jeftiniji, sigurniji i brži prijevoz za učenike, studente i radnike koji putuju na posao

Program je započeo otvorenjem  „Dana otvorenih vrata Istre“, gdje su predstavljeni gospodarski i turistički potencijali Istre. Župani Flego i Posavec simboličnim rezanjem pršuta otvorili su ovu manifestaciju te izrazili nadu da će ona postati tradicija.

Župani Flego i Posavec su nazočili i otvorenju 2. Bio GI foruma u Liffeclass Termama  Sv. Martin gdje su zajedno s predsjednikom Demeter Internationala Helmyem Abouleishom i ravnateljicom centra „Rudolf Steiner“ iz Donjeg Kraljevca Dijanom Posavec simbolično zasadivši stablo jabuke otvorili radove na hotelskom biodinamičkom  vrtu, jedinom takvom u svijetu, u kojemu će gosti sami moći brati voće i povrće.

Sudjelujući na panelu 2. Bio GI foruma, župani su govorili o rezultatima koje su dvije županije postigle na području eko, bio i bio dinamičke proizvodnje.

U nastavku je održan i službeni prijem i radni sastanak u prostorijama Međimurske županije na kojemu su dogovorene konkretne daljnje aktivnosti povezivanja i suradnje.

Župan Posavec se nadovezao te istaknuo kako je posebnost ove dvije županije što bez obzira na izostanak veće potpore i razumijevanja od strane države imaju sjajne gospodarske pokazatelje koje ih svrstavaju u sami vrh Republike Hrvatske na brojnim područjima.

ovce potrebno hitno rješenje Sastanak zbog šteta na poljoprivrednim kulturama prilikom ispaše ovaca