Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
U županiji za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj iz fondova EU stiglo više od 432 mil. kn

Samo sustav navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka vrijedan 110,6 mil.

Vinograd
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Zbog klimatskih promjena, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture teško se baviti kvalitetnom i organiziranom poljoprivredom, kaže župan Valter Flego

Na području Istarske županije do danas je realiziran 231 projekt iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti veće od 677 milijuna kuna.

Ulaganja u Banovu Jarugu Rekonstrukcija društvenog doma "teška" 9,2 milijuna kuna obuhvatit će i dogradnju dječjeg vrtića

Bespovratna sredstva iz fondova EU za istarske korisnike za navedene projekte iznose više od 432 milijuna kuna, a dodijeljena su javnom i privatnom sektoru, te fizičkim osobama. Najvrjedniji projekt na području poljoprivrede je onaj izgradnje sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka, vrijedan 110,6 milijuna kuna, a započeo je početkom travnja. Izgradnja sustava u 100-postotnom iznosu financira se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, sredstvima iz Europske unije.

Obuhvaćeno 550 hektara

Područje budućeg sustava navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka nalazi se na zapadnom priobalnom dijelu Istarske županije, na području Grada Poreča i Općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 550 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno nasade maslina, vinograde i jednogodišnje nasade.

Govoreći o značaju projekta za istarsku poljoprivredu, istarski župan Valter Flego ističe kako se danas, zbog klimatskih promjena, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture teško uopće baviti kvalitetnom i organiziranom poljoprivredom.

– Iz tog razloga Istarska županija sustavno radi na projektnoj dokumentaciji za projekte izgradnje sustava navodnjavanja diljem Istre. Na taj način stvaramo pretpostavke za konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju. Nakon izgradnje SN Valtura, krenuli smo i s projektom na području Poreštine – naglašava župan i dodaje:

Brojni projekti u Istarskoj županiji U Istru stiglo 315 milijuna kuna iz EU fondova za obrazovanje i znanost

– Ovaj je sustav od iznimnog značenja za razvoj poljoprivrede u našoj županiji. Poljoprivredna površina na kojoj su u većem dijelu zasađeni trajni nasadi maslina i vinove loze omogućit će proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda, dok će na ostalim površinama omogućiti poljoprivrednu proizvodnju u funkciji turizma koji je izrazito zastupljen u neposrednoj blizini. Time će se osim povećanja proizvodnje, otvoriti i nova radna mjesta u poljoprivredi, ponudit će se svježi proizvodi potrošačima u neposrednoj blizini i stvoriti nova stabilna ekonomija koja će nuditi lokalne, svježe proizvode.

Govoreći o ribarstvu, župan Flego izdvaja projekt EU SmArtFish, koji provodi Istarska županija, a ukupna mu je vrijednost 24,4 milijuna kuna.

– Putem projekta omogućava se gospodarskim subjektima koji se bave malim ribolovom da u uvjetima primjene sadašnjih propisa EU mogu nastaviti obavljati svoju djelatnost, a uz istovremenu zaštitu ribljeg fonda. U Istarskoj županiji će se zajedno s ostalim projektnim partnerima i znanstveno-istraživačkim institucijama održavati edukacije o zaštiti i primjeni inovativnih ribolovnih alata i načinu izvođenja ribolova; plasiranju ribe na tržište na pravilan način te prezentacije javnosti putem strukovnih manifestacija – pojašnjava Flego.

Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. provodi, pak, EU projekt INVESTINFISH, vrijedan 11 milijuna. Projekt je usmjeren na jačanje prekograničnih kapaciteta za umrežavanje i ulaganje u inovacije malih i srednjih poduzeća u sektoru akvakulture i ribarstva u programskom području Hrvatske i Italije.

Još jedna županijska agencija, koja trenutačno provodi europski projekt je AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o.

Župan Valter Flego o najnovijim ekonomskim pokazateljima Istra je prva dosegla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine

Radi se o projektu ITACA, a čiji je cilj jačanje konkurentnosti poduzeća malog pelagičkog ribarstva Jadrana. Projektom će se na području Istarske županije ujediniti istraživanja i inovacije kako bi se ribarima omogućila 
organizacija ribolovnih aktivnosti na učinkovitiji i efikasniji način, odnosno maksimiziranje profita i izbjegavanje nepotrebnih troškova – izlov samo potrebne količine resursa u skladu s potražnjom na tržištu, izbjegavajući višak ulova.

Konkurentniji na tržištu

Uloga AZZRI-ja je koordinirati i umrežiti istarske ribarske proizvođačke organizacije te im biti potpora za trajanja, kao i nakon samog završetka ovog projekta.

– Ovaj će pristup potaknuti umrežavanje i poboljšanu suradnju među različitim akterima ribarskog sektora, ribari će postati efikasniji i konkurentniji na tržištu, što će dovesti do njihove veće produktivnosti, te će stvoriti povoljnije okruženje za inovacije i u budućnosti – zaključuje župan Flego.

Župani Marušić i Flego o regionalnoj suradnji Spojiti turizam i poljoprivredu Istre i Slavonije