Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganja u Banovu Jarugu

Rekonstrukcija društvenog doma "teška" 9,2 milijuna kuna obuhvatit će i dogradnju dječjeg vrtića

Foto: Grad Kutina
Dječji vrtić imat će kapacitet za 20-ero djece različitih skupina koja će imati 10-satni boravak, a sagradit će se i dječje igralište

Gradu Kutini odobreno je 7,4 milijuna kuna iz fondova EU za rekonstrukciju Društvenog doma i dogradnju dječjeg vrtića u Mjesnom odboru Banova Jaruga. Riječ će biti o dosad najvećoj investiciji u Banovu Jarugu jer je ukupna vrijednost projekta 9,2 milijuna kuna, od kojih će Grad izdvojiti 1,8 milijuna kuna.

Donji Meljani Veliki radovi na društvenom domu

U školi jedna smjena

Vijest da je Grad Kutina prošao s ovim projektom na natječaj tzv. Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. razveselila je mještane Banove Jaruge koju je posjetio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić u pratnji Hrvoja Krmelića, pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Eduarda Gelešića, pročelnika za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša, Željka Tomičića, pročelnika za društvene djelatnosti i socijalnu skrb te Ivana Crnca, pročelnika za financije.

– Ovim projektom napravila bi se cjelovita rekonstrukcija društvenog doma u Banovoj Jarugi te obuhvatilo kompletno uređenje unutarnjih prostorija koje bi potom bile namijenjene za sve predstavnike društvenih djelatnosti i udruge koje djeluju u Mjesnom odboru. U sklopu doma dogradio bi se dječji vrtić za 20-ero djece različitih skupina koja će imati 10-satni boravak. Djeci će se tako pružati redoviti program boravka u vrtiću, imat će adekvatne uvjete boravka i na raspolaganju educirane stručnjake i posebne programe kao što su programi ranog učenja jezika, likovni programi, sportski programi, organizirana druženja, izleti u prirodu i drugo. Projektom će se sagraditi i dječje igralište – istaknuo je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

Projekt vrijedan 488 milijuna kuna Za tri će se godine 5000 Kutinčana napokon moći spojiti na vodoopskrbnu mrežu

– Podizanje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja dugoročno će pozitivno utjecati na razvoj kompetencija i sposobnosti kod djece s ovog područja, na njihove socijalne i druge vještine te daljnji rast i razvoj, a to će dugoročno pozitivno djelovati na razvoj lokalne zajednice i društva općenito. U iduća dva mjeseca očekuje se potpisivanje ugovora tako da ćemo do kraja ove godine sigurno već imati odabir izvođača radova koji bi potom uslijedili sljedeće godine – rekao je gradonačelnik Babić. Sadašnji dječji vrtić u MO Banova Jaruga smješten je u prostoru osnovne škole, a njegovim izmještanjem stvorili bi se uvjeti da škola može raditi u jednoj smjeni. U sklopu projekta zaposlit će se i dva odgojitelja te jedan pomoćni kuhar, a završetak rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića je planiran za 18 mjeseci.

Magistralni vodovod

Radnom sastanku u Mjesnom odboru Banova Jaruga nazočili su i predsjednica Mjesnog odbora Lidija Balaško, predsjednici NK „Strijelac“, KUD-a „Banova Jaruga“ i Ribičkog društva „Linjak“ s članovima. Jedno od ključnih pitanja za ovo kutinsko naselje je gradnja magistralnog vodovoda koji prolazi kroz naselje, točnije priključka na vodovod koji ima kapacitet od 175 kućanstava, a priključeno je tek nešto manje od 40. Mještani su čelnicima Grada Kutine ukazali na problematiku priključenja stanovnika koji se nalaze s druge strane županijske ceste pa bi radovi morali obuhvatiti horizontalno bušenje ispod ceste što znatno poskupljuje sam priključak i što je, u konačnici, i uzrok malog broja zainteresiranih
 kućanstava.

KARLOVAC Potpisan ugovor za gospodarenje otpadom