Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
KARLOVAC

Potpisan ugovor za gospodarenje otpadom

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Iz fondova EU stiže 195,6 milijuna kuna za financiranje centra

Karlovački župan Damir Jelić kazao je kako se dugih 13 godina čekalo od odabira lokacije do potpisivanja ugovora o financiranju gradnje centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori kod Karlovca.

Vježba evakuacije u vrtiću U svega dvije minute ekavuirano 200 mališana

– Sjećam se, tek sam ušao u politiku, dugih besmislenih rasprava tijekom prethodnih godina kada uvijek jedna od tri karike odgovornosti u projektu; Županija, Fond ili neka od Vlada, nije bila dorasla poslu. Danas želimo biti i ispred vremena, iako nas je za ovaj projekt vrijeme preteklo, i sada smo u fazi pred raspisivanjem natječaja za odabir izvođača radova – kazao je župan Jelić u Karlovcu prilikom potpisivanja ugovora između Ministarstva zaštite okoliša, Fonda za zaštitu okoliša i Kodosa, centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije gdje će se nakon izgradnje dovoziti otpad iz Karlovačke i dijelova Sisačke i Ličke županije. Centar će biti odgovor na probleme otpada za 150.000 stanovnika. Ugovor je vrijedan 195,6 milijuna kuna, koje dolaze iz EU fonda, što je dovoljno za 72,3 posto troška gradnje centra s pretovarnim stanicama, komunalnom infrastrukturom i svom opremom.

karlovačko vijeće Premali odaziv jer su birači nezainteresirani

– Ostatak od 17,6 posto troškova platit će Fond, a preostalih 10 posto suvlasnici Kodosa. Planiramo otvaranje centra u kojem će se otpad zbrinjavati mehaničko-biološkom obradom, sredinom 2023. godine. Međunarodni natječaj za odabir izviđača radova bit će otvoren do kraja svibnja – kazala je Marija Tufeković, direktorica Kodosa. Ministar Tomislav Ćorić rekao je da će centar imati kapacitet od 30.000 tona te zahvalio svima koji su uložili napore da se projekt dovede do ove faze, kako je rekao, kada slijedi ozbiljan posao izgradnje centra.

Karlovački Plesni klub st.ART usvojio zlatne medalje na natjecanjima U Sarajevu i Samoboru bili među najboljima