Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt vrijedan 488 milijuna kuna

Za tri će se godine 5000 Kutinčana napokon moći spojiti na vodoopskrbnu mrežu

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Sagradit će se i obnoviti gotovo 80 kilometara vodovodne mreže te više od 50 kilometara kanalizacijske mreže na području Kutine, Velike Ludine i Popovače

U kutinskoj gradskoj vijećnici potpisan je protekli tjedan izuzetno vrijedan i važan ugovor za Grad Kutinu. Riječ je o projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina“, jedan od najvrednijih projekata kutinske tvrtke Moslavina d.o.o. čija je ukupna vrijednost 488 milijuna kuna, a realizira se sufinanciranjem iz fondova EU, nacionalnih sredstava i jedinica lokalne samouprave.

Obnova dvaju trijemova koštat će 100.000 kuna od kojih po pola daju Ministarstvo kulture i Grad Kutina Obnova tradicijske moslavačke drvene arhitekture u Crkvenoj ulici 'Od trijemova koji predstavljaju našu kulturnu baštinu želimo napraviti turističku atrakciju

Aglomeracija Kutina

Planirani projekt uključuje: izgradnju 49.588 metara i rekonstrukciju 28.814 metara cjevovoda vodoopskrbe, izgradnju uređaja za kondicioniranje pitke vode Ravnik II., gradnju dva zdenca u Osekovu, izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje; izgradnju 38.268 metara i rekonstrukciju 13.339 metara kanalizacijskih kolektora te nadogradnju kutinskog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

– Mi ćemo dati sve od sebe da koordiniramo tijek realizacije samog projekta kako bi rezultirao izuzetnom kvalitetom i u propisanom roku te da u Republici Hrvatskoj budemo primjer dobrog vođenja tehnički složenog projekta kao što je aglomeracija Kutina težak gotovo pola milijarde kuna – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić te dodao da je ovo, uz izgradnju Petrokemije najveći projekt koji se ikada realizirao na području Grada Kutine. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak.

Razvijeni sustav odvojenog prikupljanja otpada upozorio i na probleme 'Otkupne cijene prikupljene plastike, stakla i papira na tržištu ne pokrivaju ni troškove prijevoza do odlagališta'

– Na radost i zadovoljstvo građana uspješno ste uspjeli pokriti sve komponente iz vodno-komunalne tematike. Realizacija ovog projekta rezultirat će mogućnošću priključenja gotovo 5000 stanovnika na vodoopskrbnu mrežu i 4500 stanovnika na sustav za odvodnju zajedno sa poslovnim subjektima – istaknuo je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

– Ovim potpisom ugovora odobrili smo sredstva za projekt aglomeracije Kutina koji sam po sebi predstavlja veliku stvar u kontekstu radova koji slijede već početkom sljedeće godine po dovršenju natječaja za izvođenje radova – poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te dodao da će po završetku realizacije projekta mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje biti povećana daleko iznad prosjeka RH.

"Tik-tak, vrijeme je za kulturu" Radionice za mlade, nova oprema za POU Kutina...

Vrijednost je projekta 488,4 milijuna kuna (s PDV-om), iz EU fondova sufinanciranje iznosi gotovo 263 milijuna kuna, a rok za dovršetak projekta je tri godine. Manji dio radova podrazumijeva i zajedničke investicije gradova Kutine, Popovače i Općine Velika 
Ludina.

Podjela troškova

Te zajedničke investicije u visini iznosa od 62 milijuna kuna obuhvaćaju aktivnosti koje će se raditi na crpilištu u Osekovu, magistralnom cjevovovodu Voloder – Donja Gračenica itd. Troškove će gradovi i općina podijeliti sukladno vlasništvu u tvrtki Moslavina d.o.o.

Zagrebačka županija 10,2 milijuna za komunalnu infrastrukturu