Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obnova tradicijske moslavačke drvene arhitekture u Crkvenoj ulici

'Od trijemova koji predstavljaju našu kulturnu baštinu želimo napraviti turističku atrakciju

Obnova dvaju trijemova koštat će 100.000 kuna od kojih po pola daju Ministarstvo kulture i Grad Kutina
1/2
Foto: Grad Kutina
Cjelina od pet okućnica predstavlja tradicijsku arhitekturu s kraja 19. i početka 20. stoljeća

Grad Kutina započeo je s obnovom dvaju trijemova u Crkvenoj ulici na kućnim brojevima 44 i 52, gdje će se odraditi obnova i nužna adaptacija kako bi se spriječilo daljnje propadanje objekta. Riječ je o dvama od pet objekata tradicionalne moslavačke drvene arhitekture koji su u vlasništvu Grada Kutine od početka 90-ih.

Gotovo pola milijarde kuna bit će uloženo u vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu u Kutini Projekt stoljeća – sagradit će se 50 km vodovoda, 34 km kanalizacije i pročistač vrijedan 87 milijuna

Obnova dvaju trijemova koštat će 100 tisuća kuna od kojih po pola financiraju Ministarstvo kulture i Grad Kutina. Obnova se nastavlja na projekt „Etno kuća“ iz 2013. kojim je Turistička zajednica grada Kutine ostvarila sredstva od Ministarstva turizma za određene radove i nabavku replika tradicijskog namještaja.

Intenzivno održavanje

Radove na trijemu kućnog broja 44 obišli su protekli tjedan gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u društvu Ivane Grdić, direktorice Ureda turističke zajednice Grada Kutine i Jasmine Urode Kutlić, ravnateljice Muzeja Moslavine Kutina.

– U Crkvenoj ulici s desne strane imamo 5 tradicijskih kuća koje pomalo održavamo svake godine. No od ove godine odlučili smo da to održavanje bude intenzivnije te da od tih trijemova koji predstavljaju našu kulturnu baštinu napravimo turističku atrakciju za posjetitelje našeg grada. Cilj nam je urediti prvi trijem u nizu kućnog broja 44 i od njega napraviti etno kuću u kojoj bi se nalazio prikaz tradicijske baštine. Objekt bi kao i do sada zadržao unutrašnji raspored prostorija. Na katu bi se uredio prezentacijski etno postav, dok bi se u prizemlju uz suvremeni namještaj napravljen po tradicijskim uzorima održavale radionice poput prezentacije starih zanata, pjesama, sviranja, a u sadašnji skladišni prostor TZG-a Kutine postavio bi se postojeći hologram prethodno nabavljen iz projekta Virtualna avantura moslavačke tradicije. Objekt bi se u potpunosti prezentacijski uredio za prihvat posjetitelja koji bi ponijeli lijepu sliku naše Kutine – istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

„U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja“ Pobjednici 1. turističkog kviza su Mali Moslavci

Kulturno dobro

Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj rekao je da su trijemovi kulturno dobro Grada Kutine i kao takvi zahtijevaju radove određene specifičnim pristupom održavanja, stoga se za obnovu i adaptaciju objekta moralo angažirati tvrtku Pegrad iz Novske koja posjeduje licencu za takvo održavanje te koja će sa svojim stručnim timom zahtjevni prostor adekvatno i adaptirati.

– Što se tiče trijema kućnog broja 52, Grad Kutina je unatrag 2-3 godine svake godine ulagao minimalno 50 tisuća kuna iz različitih izvora u održavanje postojećeg drvenog objekta koji smo u konačnici aplicirali za financiranje prema Ministarstvu kulture RH i ostvarili iznos od 50 tisuća kuna za adaptaciju samog prostora – istaknuo je Hrvoje Krmelić.

"Tik-tak, vrijeme je za kulturu" Radionice za mlade, nova oprema za POU Kutina... Razvijeni sustav odvojenog prikupljanja otpada upozorio i na probleme 'Otkupne cijene prikupljene plastike, stakla i papira na tržištu ne pokrivaju ni troškove prijevoza do odlagališta'