Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Brojni projekti u Istarskoj županiji

U Istru stiglo 315 milijuna kuna iz EU fondova za obrazovanje i znanost

1/2
Foto: Istarska županija

Brojni su projekti iz područja obrazovanja i znanosti, točnije njih 145, koji su u Istri realizirani zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Njihova ukupna vrijednost iznosi nevjerojatnih 577 milijuna kuna, a istarski su korisnici od toga dobili 315 milijuna kuna. Projekti se odnose na obrazovanje, mlade, predškolski odgoj, ljudske potencijale i cjeloživotno učenje.

Nova oprema za Industrijsko-obrtničku školu Sisak Uz novi tehnički edukacijski centar učenici su dobili priliku učiti i raditi na ponajboljim strojevima na svijetu

Znanje neizostavan faktor

- Znanje je danas neizostavan faktor ekonomskog rasta i razvoja, te najisplativija investicija i naš ulog u budućnost. Kao mala zemlja moramo, stoga, još snažnije promovirati značaj obrazovanja, istraživanja, inovacija i tehnološkog napretka kako bismo bili konkurenti. Nažalost, Hrvatska je po ulaganju u obrazovanje, na što trošimo oko 494 eura po stanovniku, na 20. mjestu među državama članicama Europske unije, s 4,7 posto BDP-a. Hrvatska je na začelju i kad govorimo o izdvajanjima za inovacije i znanost i u društvu je s Bugarskom i Rumunjskom – napominje istarski župan Valter Flego.

Napominje da su u sektoru obrazovanja korisnici iz Istre samo u protekle četiri godine povukli sveukupno 162 milijuna kuna. Govoreći o konkretnim projektima EU posebno ističe brojna ulaganja u energetsku obnovu školskih zgrada, poput energetske obnove osnovne škole u Raši i srednje škole u Labinu za što je dobiveno gotovo 3 milijuna kuna iz fondova EU. Tu je iznimno vrijedan projekt gradnje dvaju novih studentskih paviljona u Puli europskim novcem, kao i projekt MOZAIK kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Projektom „Walk the (Global) Walk” Istarska županija želi doprinijeti razvoju kritičke svijesti kod mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te ih potaknuti i nadahnuti da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

– Projekt predviđa niz edukativnih radionica i aktivnosti putem kojih se želi povećati sposobnost učenika za aktivno sudjelovanje u transformaciji društva – pojašnjava Flego dodajući kako je ukupan proračun projekta 23,5 milijuna kuna. Još jedan EU projekt koji provodi Istarska županija je 3D FOR VET. Projektom se želi učenike tehničkih i strukovnih srednjih škola učiniti konkurentnijima na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologije u formalnom obrazovanju, primjenom svojih znanja u praksi i suradnjom s vršnjacima iz drugih zemalja EU. Na ovaj način, razmišljajući o korištenju modernih tehnologija, te poučavanju novih generacija njihovu korištenju, Istra promišlja o budućnosti tako što želi obrazovati stručan kadar koji će odgovoriti izazovima novog vremena i ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Župan Valter Flego o najnovijim ekonomskim pokazateljima Istra je prva dosegla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine

Nadalje, projektom „BLUE KEP“, koji je u tijeku, poboljšat će se okvirni uvjeti za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru u prekograničnom području i to usklađivanjem sustava obrazovanja. Glavne aktivnosti projekta su mobilnost učenika Tehničke škole Pula i stvaranje triju internacionalnih obrazovnih modula. U sklopu projekta BLUE KEP nabavljeno je 12 računala za potrebe Tehničke škole Pula, a kojima je opremljen školski kabinet. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6,8 milijuna kuna.

U nadolazećem razdoblju iz EU fonda za regionalni razvoj; Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., bit će moguće prijaviti projekte na natječaj „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“, za što je predviđeno oko milijardu kuna.

Konkurentan kadar

Do sada je 25 strukovnih škola u RH izabrano za buduće regionalne centre kompetentnosti, koji će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu.

– Škole imaju mogućnost uz pomoć fondova EU dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja – ističe župan Flego i dodaje da se intenzivno priprema projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Puli, vrijedan 30 milijuna kuna, a koji će se kandidirati na fondove EU.

Stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike je važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju – zaključuje župan Flego.

Županija planira dobiti oznaku EU izvornosti i za istarski med, ovčji sir, ali i meso boškarina Projektom Istra BIO regija županija dodatno potiče mlade na ostanak u ruralnim sredinama Osim ekoproizvodnje, projekt potiče i popularni agroturizam