Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Nova oprema za Industrijsko-obrtničku školu Sisak

Uz novi tehnički edukacijski centar učenici su dobili priliku učiti i raditi na ponajboljim strojevima na svijetu

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Tehnički edukacijski centar pomaže u tome da učenici počnu cijeniti potencijal tehnologije nudeći im mogućnost učenja na strojevima koji su među najboljima na svijetu

U 94 tehničke i strukovne škole u Europi otvoren je HTEC (Haas tehnički edukacijski centar), a druga takva škola u Hrvatskoj, poslije osječke Strojarske tehničke škole, postala je sisačka Industrijsko-obrtnička škola (IOŠ).

Bjelovarsko-bilogorska županija Četiri centra izvrsnosti u službi znanja

– Američka tvrtka Haas preko tehničkih edukacijskih centara daje potporu tehničkim školama širom Europe u obrazovanju iz područja CNC tehnologije. Škole tako dobiju strojeve i nastavni materijal, dok se nastavnicima i učenicima omogućava obuka putem međunarodne razmjene – rekao je prilikom otvorenja Haas tehničkog edukacijskog centra u IOŠ Sisak njegov voditelj Stjepko Bašić.

Približavanje tehnologije

– Numerička tehnologija ključna je za razvoj gotovo svih proizvoda, od visoko učinkovitih motora za automobile, do medicinske tehnologije koja unapređuje i spašava živote. Tehnički edukacijski centar pomaže u tome da učenici počnu cijeniti potencijal tehnologije nudeći im mogućnost učenja na strojevima koji su među najboljima na svijetu, otkriva im svijet moderne proizvodne tehnologije koji je visoko tehnološki čist, sofisticiran i intelektualno izazovan, dijeli uzbuđenje korištenja naprednih sustava koji pretvaraju ideje u nove proizvode te stimulira mlade umove pripremajući novu generaciju tehnologa, inovatora i poduzetnika – dodao je Bašić.

sisak Učenici obilaze metaloprerađivačke tvrtke kako bi ih potakli na upis deficitarnih zanimanja

Nabavu opreme sufinancirala je i Sisačko-moslavačka županija.

– Nema razvoja i poticanja gospodarstva, kako u našoj županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj, bez ulaganja u obrazovanje. Zato nas bilo koje ulaganje, a poglavito ovakvo veliko ulaganje u jednu školu, u praktični dio obrazovanja, jako veseli i ohrabruje da će naši budući majstori, budući znanstvenici, naći svoje mjesto na tržištu rada – rekla je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić istaknuvši kako se nada da će i ovakva oprema u školama povećati interes učenika za strukovna zanimanja.

Učenici IOŠ-a Sisak praktičnu nastavu izvode u školskim i obrtničkim radionicama, s tim da oni u CNC zanimanjima najvećim dijelom praktičnu nastavu izvode u školi.

Dogradnja Srednje škole Prelog Prvi u Hrvatskoj upisivat će pivare, u planu i školska pivovara

Vrlo brzo do radnog mjesta

– Nastojimo pratiti nove tehnologije primjenjujući nove metode poučavanja kako bi učenici stekli nova znanja i vještine i bili spremni za tržište rada. Nadam se da u tome i uspijevamo, jer se naši učenici nakon završetka školovanja vrlo brzo zapošljavaju – rekla je ravnateljica Industrijsko-obrtničke škole Sisak Slađana Tadić.

Simon Vanmaekelbergh, predstavnik tvrtke Haas Automation Europe iz Belgije, koja preko ovakvih centara daje podršku tehničkim školama diljem Europe u obrazovanju iz područja CNC tehnologije, izrazio je zadovoljstvo što otvaraju drugi takav centar u Hrvatskoj, a školi je uručio i donaciju od 15.000 dolara za nabavu obrazovnih 
materijala.

POHVALNO Sisačka udruga vodeća po pružanju besplatne pravne pomoći u RH