Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
POHVALNO

Sisačka udruga vodeća po pružanju besplatne pravne pomoći u RH

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
PGP Sisak ima i prvi besplatni telefon u RH za savjete i pravnu pomoć, broj 0800 200 098, a tijekom 2018. su na taj broj zvali 2569 puta građani iz cijele Hrvatske

Projekt građanskih prava (PGP) Sisak je prošlog mjeseca imenovan u Povjerenstvo za besplatnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravosuđa, kao jedini predstavnik ovlaštenih udruga. Time je samo potvrđena važnost i aktivnost ove sisačke udruge u procesu pružanja besplatne pravne pomoći brojnim građanima sa šireg sisačkog područja.

sisak Učenici obilaze metaloprerađivačke tvrtke kako bi ih potakli na upis deficitarnih zanimanja

- Mi smo izabrani kao udruga koja ima najveći broj predmeta u kojima je pružena pravna pomoć tijekom 2018. godine u RH. Radi se o brojci od 2811 korisnika, za koje je PGP radio na 3714 predmeta. Te brojke su zaista velike, pogotovo ako se radi o jednoj maloj udruzi iz Siska – kazuje Milana Kreća, predsjednica PGP Sisak.

Ona ističe kako te velike brojke ukazuju da ima jako puno ljudi s pravnim problemima koje ne mogu sami riješiti, a nemaju novaca za odvjetnike. Tu uskače sustav besplatne pravne pomoći u obliku primarne pomoći poput pisanja zaznih podnesaka i zastupanja u upravnim postupcima te sekundarne pravne pomoći koju preko udruge pružaju odvjetnici. 

Posjet domu zdravlja Za opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite 15 milijuna kuna Stigla nova oprema za domove zdravlja u Sisku i Petrinji

- Besplatna pravna pomoć je ograničena pravnim područjima koje obuhvaća te financijskim cenzusom građana. Također, ostvaruje se u upravnom postupku, tj. obraćanjem korisnika uredima državne uprave, koji donose rješenje o odobravanju ili odbijanju zahtjeva. Rješenja su također ograničavajuća, jer specificiraju broj radnji u sudskim predmetima, što često rezultira u ograničavanju radu odvjetnika na predmetu – dodaje Kreća koja ističe potrebu daljnjeg razvoja besplatne pravne pomoći u Hrvatskoj te izdvajanja većih financijskih sredstava  iz državnog proračuna za tu svrhu.

PGP Sisak ima i prvi besplatni telefon u RH za savjete i pravnu pomoć, broj 0800 200 098, a tijekom 2018. su na taj broj zvali 2569 puta građani iz cijele Hrvatske. 

Ostati i opstati na selu Uskoro prvi Forum demokracije za obnovu života u Ruševu

PGP Sisak od 2011. godine, kao provedbeni partner UNHCR-a, radi na prevenciji apatridnosti (osoba bez državljanstva) u RH. Prema trenutno dostupnim podacima, u Hrvatskoj su 2873 osobe koje se mogu smatrati osobama bez državljanstva ili osobama u riziku od apatridnosti. Prošle je godine PGP radio s 414 osoba bez državljanstva te je za dvije stranke u 2018. uspio u upravnom postupku utvrditi status osoba bez državljanstva te omogućio ishodovanje Konvencijske putovnice za osobe bez državljanstva. Te putovnice su prve putne isprave tih osoba u životu i omogućile su im po prvi put slobodu kretanja. 

Školski obrok Fond europske pomoći za najpotrebitije Sisak nastavlja projekt 'Zdravi objed svima II' za 1373 učenika