Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Za opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite 15 milijuna kuna

Stigla nova oprema za domove zdravlja u Sisku i Petrinji

Posjet domu zdravlja
1/3
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Na objektima će se urediti i prilazi za invalide i osobe slabije pokretljivosti

Sisačko-moslavačka županija trenutačno provodi gotovo 15 milijuna kuna vrijedan projekt „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“.

Potpisani ugovori Ove godine 420.000 kuna za programe četiriju udruga s područja socijalne skrbi

Od tog iznosa, nešto više od četiri milijuna kuna otpada na domove zdravlja u Sisku i Petrinji, koje je stoga obišao i župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom.

Cilj ulaganja je ostvarenje kvalitetnije zdravstvene usluge na primarnoj razini zdravstvene zaštite povećanjem broja i kvalitete usluga te prilagodba objekata osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, a njegova su okosnica nabava medicinske opreme i infrastrukturni radovi na objektima domova zdravlja.

Edukacija osoblja

– Projekt je ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna. Gotovo 12 milijuna kuna je bespovratnih sredstava iz fondova EU, unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je županijskih sredstava blizu tri milijuna kuna. Obišli smo nekoliko ambulanti u sisačkom i petrinjskom domu zdravlja, od opće medicine i ginekologije do radiologije i vidjeli moderne aparate. Razgovarali smo s liječnicima koji su rekli da su im oni bili itekako potrebni te sada mogu napraviti kvalitetnu dijagnostiku – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić prilikom obilaska zdravstvenih ustanova.

Ideja o donatorskoj večeri nastala je nakon srebra na SP-u donacijska večer Zlatko Dalić za zakladu Viktorija

– U našem Domu zdravlja u sklopu projekta su nabavljeni pulsni oksimetri, defibrilatori, novi ortopan u ispostavi Topusko, holter srca i tlaka, autoklave, ultrazvučni aparati itd. Vrijednost opreme koju je Županija nabavila za Dom zdravlja Petrinja, s ispostavama Glina i Topusko te depandansom u Gvozdu je 1,973.000 kuna – rekao je ravnatelj petrinjskog Doma zdravlja Zdenko Matijašec dodavši kako se djelatnici obučavaju za rad na novoj opremi.

U Domu zdravlja Sisak je nabavljena slična oprema kao i u Petrinji, ali i 4D ultrazvuk u ginekološkoj ambulanti te dvije stomatološke jedinice, u Sisku i Lekeniku.

56,5 milijuna kuna za održavanje županijskih cesta Najskuplji će biti radovi u Plesmu te Gornjem i Donjem Javornju

Još ovakvih projekata

– Želim zahvaliti što smo u sklopu ovog projekta uspjeli nabaviti opremu za Dom zdravlja Sisak u vrijednosti od 2,170.000 kuna. Najveći dio opreme je ovdje u Sisku, dok je ostatak opreme, prema potrebama, raspoređen na ispostave u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici. Nadam se da će ovakvih projekata biti i ubuduće. Želim još napomenuti da, u sklopu građevinskih radova i uređenja ambulanti primarne zdravstvene zaštite, planiramo prilaz za invalide na ovoj zgradi te na zgradi u Lekeniku, a također je u planu uređenje sanitarnih čvorova na svim lokacijama – kazala je ravnateljica Doma zdravlja Sisak Ankica Grubišić.

potpisan ugovor U Petrinji se javna rasvjeta mijenja LED rasvjetom