Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Bjelovarsko-bilogorska županija

Četiri centra izvrsnosti u službi znanja

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Oko 300 učenika na nastavu dolazi i subotom naučiti više iz engleskog, matematike, informatike i kemije

Osim ulaganja u materijalne uvjete školstva u županiji, radi se i na kvaliteti obrazovanja, a jedan od programa su i Centri izvrsnosti i to iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike.

Grad Pula je Grad – prijatelj djece Energetska obnova Dječjeg kreativnog centra u Radićevoj

Brže napredovanje darovitih

Bjelovarsko-bilogorska županija je kao druga županija u Hrvatskoj 2014. krenula s centrom izvrsnosti iz matematike, a godinu poslije s radom je krenuo i centar izvrsnosti iz engleskog jezika, potom iz kemije, a od ove školske godine radi i četvrti centar izvrsnosti, riječ je o informatici.

Svi centri izvrsnosti pokrenuti su u suradnji sa školama i vezani uz interes učenika za predmete u kojima žele nadograđivati svoja znanja.

Priča o Križevcima Djeca kroz slikovnicu predstavila kako vide svoj grad

Naime, interes učenika i profesora za ovaj način stjecanja dodatnih znanja je i više nego dobar, a i rezultati polako dolaze do izražaja. Samim time ispunila se svrha centara izvrsnosti, jer populariziraju se matematika, engleski jezik, kemija i informatika te se tako omogućava kvalitetnije i brže napredovanje darovitih učenika iz navedenih predmeta. U centrima izvrsnosti radi se s talentiranim učenicima koji svaku subotu provode bruseći svoje znanje sada već na četiri lokacije – u Gimnaziji radi centar izvrsnosti iz matematike, u Tehničkoj školi je smješten centar izvrsnosti iz informatike, u Medicinskoj školi je centar izvrsnosti iz kemije, dok je Komercijalna i trgovačka škola domaćin centra izvrsnosti engleskog jezika.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Želimo nove centre

Ravnatelj Tehničke škole Bjelovar Ante Šola iskazao je zadovoljstvo time što je centar izvrsnosti iz informatike upravo u njegovoj školi.

– Zadovoljstvo mi je, a i logično je da centar bude u Tehničkoj školi jer mi imamo i program informatičara, odnosno računalnog tehničara. Također mi je drago i da djeca koja su u osnovnoj školi mogu vidjeti opremu naše škole da bi mogla upisati upravo nju – pojasnio je Šola.

Voditelj centra izvrsnosti iz informatike je Nikola Mihočka koji je jako zadovoljan opremom.

rijeka Najavljen bogat program 10. Student Day Festivala

– Ove godine je i Županija uložila u Tehničku školu da poboljša uvjete rada. Brinemo se o 50-ak informatičara, a mi bismo ih rado vidjeli još, ali bi trebalo više opreme jer svaki učenik treba imati i tehničke preduvjete za rad – istaknuo je Mihočka.

U konačnici tako je ove školske godine tristotinjak učenika pohađalo centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike, a s njima je radilo više od 40 mentora.

Za rad centara izvrsnosti u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije osigurano je milijun kuna. Naime, Županija pokriva troškove prijevoza učenika, prehrane za vrijeme odvijanja centara izvrsnosti te troškove rada mentora.

Karlovac s Dugom Resom i Ozljem ušao u ITU mehanizam financiranja Uz pomoć EU obnova kina Edison, vrelovoda, uređenje Zvijezde...

– Veseli me što svake godine uvodimo nove centre, tako je na red došla i informatika. Svi učenici su jednaki, svi imaju pravo na to i svima je to omogućeno. Uz pomoć ovog programa dolazimo do onoga što želimo, a to je viša razina znanja u našim osnovnim i srednjim školama. To se vidi i po rezultatima naših učenika na državnim natjecanjima, koji su sve bolji i bolji. Želimo da se taj trend nastavi i da imamo nove centre izvrsnosti. Projekt je započela Županija, ona ga i financira, ali ga vode naši profesori i učitelji. I mentori i učenici su vrlo zadovoljni – zaključio je župan Damir 
Bajs.