Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula je Grad – prijatelj djece

Energetska obnova Dječjeg kreativnog centra u Radićevoj

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Napravljen je i projekt sveobuhvatnog uređenja zgrade i dijela okoliša, ukupne procijenjene vrijednosti od 7,1 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 1,4 milijuna kuna, a ostatak vrijednosti investicije sufinancirat će Grad Pula

Dramski, glazbeni, plesni, književni, likovni i lutkarski programi za djecu, radionice i igraonice namijenjene djeci i roditeljima i još niz drugih sadržaja za najmlađe sinonim su za čarobni svijet zabave u Dječjem kreativnom centru u Radićevoj ulici. Kako bi ova oaza veselja u kojoj uživaju najmlađi Puležani bila visokog standarda i uvjeta boravka, Grad Pula pristupa energetskoj obnovi i cjelokupnom uređenju Dječjeg kreativnog centra. Projekt uređenja nedavno je i prezentiran u prostorijama komunalne palače.

Grad Pula pokrenuo jedinstven projekt vrijedan čak 60,8 milijuna kuna Gradi se punionica na prirodni stlačeni plin, jedna od tri u zemlji

Zgrada sagrađena 1930.

– Grad Pula kao Grad – prijatelj djece definitivno brine o svojim najmlađima. Dječji kreativni centar, kako mu i sam naziv govori, upravo je mjesto kreacije naših najmlađih sugrađana, stoga smo se odlučili znatna financijska sredstva uložiti kako bismo unaprijedili prostorne mogućnosti i kako bi naša djeca bila još zadovoljnija, kreativnija i sretnija u najljepšem dobu života – kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Zgrada Dječjeg kreativnog centra izgrađena je još 1930. godine, prostire se na oko 1138 metara kvadratnih i u vlasništvu je Grada Pule, a njome upravlja gradski upravitelj Castrum Pula 97 d.o.o. Projekt uređenja prijavljen je na poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Napravljen je i projekt sveobuhvatnog uređenja zgrade i dijela okoliša, ukupne procijenjene vrijednosti od 7,1 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 1,4 milijuna kuna, a ostatak vrijednosti investicije sufinancirat će Grad Pula.

Energetsku obnovu Grad Pula sufinancira sa 65 posto, a EU fond za regionalni razvoj (EFRR) sa 35 posto. Projekt uključuje izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom, na prirodni plin. Predviđena je energetska ušteda od 67 posto.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Svjetsko prvenstvo Ženska košarkaša ekipa Gimnazije Pula krenula za Kretu

– Energetska obnova zgrada javnog sektora jedinstvena je prilika da se europskim novcem energetski obnove zgrade kroz prihvatljive mjere građevinskih radova; zamjene stolarije, modernizacije sustava grijanja i hlađenja ili rasvjete što u konačnici podiže standard boravka u javnim prostorima i smanjuje režijske troškove koji se mogu znatno kvalitetnije upotrijebiti za podizanje društvenog standarda naših građana – kazao je na prezentaciji projekta Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada.

Ostale dodatne radove, koji se ne odnose na energetsku obnovu, u cijelosti financira Grad Pula, a obuhvaćaju zamjenu svih unutarnjih vrata, zamjenu radijatora, sanacija kompletnih zidova i stropova, obnovu pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolica, zamjenu svih podnih obloga, izradu sportskog poda u baletnom studiju, kompletnu zamjenu cijevi tople i hladne vode, uređenje okoliša – izradu novih kaskadnih zidova, sanaciju ogradnog zida s ugradnjom nove ograde te ugradnju dvojih ulaznih vrata u dvorište, osvjetljenje kompletnog dvorišta LED rasvjetom, rekonstrukciju rampe za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat, izradu nove gromobranske instalacije, izradu drenaže oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, izradu nove hidroizolacije podova, izradu novog betonskog stubišta koja povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber zadovoljna je što radovi počinju uskoro, tijekom ljeta, a završit će u jesen iduće godine.

Grad Pula sufinanciranjem uređenja pročelja i krovova osigurao građanima milijunske uštede Projektom ‘Dolcevita’ pročelja u Puli dobila novi, osvježen izgled

Sadržajnije odrastanje

– Veselimo se zajedno sa svim korisnicima novom poglavlju Dječjeg kreativnog centra koje će i dalje kroz niz godina koje su pred njim omogućiti najmlađima, već sada velikim poznavateljima i ljubiteljima kulture, neko bolje, sadržajnije odrastanje kroz svijet glazbe, glume, plesa i kreativnog izražavanja – kazala je J. N. Kamber.

Kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe 500-tinjak djece, a nositelji programskih aktivnosti jesu: Studio Zaro, Društvo „Naša djeca“, Gradska knjižnica i čitaonice Pula te umjetnička organizacija Teatar Naranča.

Koordinatorica Dječjeg kreativnog centra Ileana Zahtila Blašković u ime korisnika zgrade zahvalila je Gradu Puli i svima onima koji su uložili veliki trud kako bi se iznašla sredstva za ovu investiciju.

– Grad Pula je još jednom potvrdio da s punim pravom nosi status Grada prijatelja djece – istaknula je Zahtila Blašković.

Nadaleko poznat Festival dječje knjige

Jedan od sadržaja za djecu je i nadaleko prepoznati Festival dječje knjige Monte Librić koji je uveseljavao djecu od 8. do 14. travnja u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu.

– Knjiga u rukama je i zdravlje i znanje – poručio je djeci na otvaranju Festivala pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ovogodišnja tema bila je Volim grad/Amo la mia città. Festival se predstavio mnoštvom programa; književnih promocija, literarno-ilustratorskih radionica, predstavama, filmovima, nizom nastupa, a izloženo je više od 2000 naslova.

Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Talijanska unija, Zajednica Talijana Pula, talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i Pučko sveučilište u Trstu, a organizator je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri te Castropola d.o.o. i Zajednica Talijana Pula.     

Stalno se održavaju i uljepšavaju parkovi, dječja igrališta... Proljetni „makeover“ Pule u punom je jeku U održavanje zelenih površina ulaže se više od 8 milijuna kuna