Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Proljetni „makeover“ Pule u punom je jeku

U održavanje zelenih površina ulaže se više od 8 milijuna kuna

Stalno se održavaju i uljepšavaju parkovi, dječja igrališta...
1/10
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Čak 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine što je 1345,25 hektara različitih namjena

S uređenjem i dotjerivanjem javnih zelenih površina grada Pule djelatnici Hortikulture pulske Herculanee d.o.o. započeli se početkom proljeća kada su nastupili odgovarajući vremenski uvjeti. Gradski zeleni fond obogaćuje se novim stablašicama, polustablašicama, grmovima i raznovrsnim ukrasnim biljem te raznobojnim ljetnicama i biljem karakterističnim za ovdašnje podneblje.

Grad Pula sufinanciranjem uređenja pročelja i krovova osigurao građanima milijunske uštede Projektom ‘Dolcevita’ pročelja u Puli dobila novi, osvježen izgled

Urbana oprema

Drugim riječima, već se naziru osvježene, cvjetno obojene i oku ugodne vizure uređenog grada. Uz redovno održavanje postojećih zelenih oaza, šarenilo boja krasi i žardinjere u sklopu urbane opreme u gradu, dok su hortikulturna uređenja, kao sastavni dijelovi projekata gradnje ili rekonstrukcije, značajnije orijentirana na sadnju stabala i grmova kojim su novouređene funkcionalne zone već dobile novi izgled.

Osim sadnje stabala, grmova i ljetnica kontinuirano se kose i uređuju sve parkovne i ostale zelene površine u gradu i prigradskim dijelovima, nasipava se tucanik na staze u parkovima, puštaju se u rad sustavi za zalijevanje, pri čemu je bitno navesti da je nekolicina javnih zelenih površina spojena na izvor Nimfej čime se direktno i znatno utječe na smanjenje potrošnje vode za piće i smanjenje troškova navodnjavanja.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Okopavaju se i plijeve nasadi, uređuju i održavaju gradske fontane, popravlja i postavlja urbana oprema, orezuju drvoredi, tretiraju biljke protiv bolesti i štetnika, prozračuju travnjaci uz nadosjetvu travnog sjemena, vrši se gnojidba ukrasnog bilja i ostalo, a sve kako bi i estetski izgled grada bio u skladu s uvjetima razvoja i standarda života.

turistička atrakcija u puli Replika starog jedrenjaka La Grace uplovila u gradsku luku

Uređenje zelenih površina grada ima veliki značaj i jedan je od imperativa Grada Pule budući da je to put k održivom razvoju kao i urednom i dotjeranom urbanom središtu tri tisuće godina staroga grada. Samo u posljednjih 10 godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija CO 2 . Grad Pula je primjer grada koji ima veliki broj zelenih površina što se smatra ključnim u podizanju kvalitete života nekog područja.

Naime, čak 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine, što je 1345,25 hektara različitih namjena; za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine. Spomenute javne zelene površine obuhvaćaju 77 hektara za čije se održavanje godišnje izdvoji više od 8 milijuna kuna.

Županija planira uložiti 220 milijuna kuna u obrazovanje i tako stvoriti Istru-regiju znanja Uz dogradnju studentskog doma, u planu i gradnja Medicinske škole

Uređenje parkova

– Kontinuirano se ulažu napori u oplemenjivanje i očuvanje te održavanje takvih zelenih površina kao i njihovo obogaćivanje kroz navedena hortikulturna uređenja parkova, dječjih igrališta, sportskih zona, trim staza, i svih ostalih površina koje su uvjetne za uređenje. Na taj se način dodatno doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka, a vezanih uz zaštitu života i zdravlja ljudi, zaštitu biljnog i životinjskog svijeta, biološke i krajobrazne raznolikosti, očuvanje ekološke stabilnosti, te sprječavanju i smanjenju onečišćenja okoliša i uspostavljanja njezinih regeneracijskih sposobnosti – kazao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule. 

Pula Pet Plus Dva nova igrališta za pse – u Sisplacu i Šijanskoj šumi