Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Županija planira uložiti 220 milijuna kuna u obrazovanje i tako stvoriti Istru-regiju znanja

Uz dogradnju studentskog doma, u planu i gradnja Medicinske škole

1/2
Foto: Istarska županija
U posljednjih pet godina Županija energetski obnavlja zgrade osnovnih i srednjih škola

Istarska županija godinama ulaže u sektor obrazovanja; od gradnje Sveučilišnog kampusa i studentske menze, ulaganja u rekonstrukciju i energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola diljem Istre, pa do uvođenja Zavičajne nastave ili Građanskog odgoja, otvaranja Centra za popularizaciju znanosti, nabavu vozila za prijevoz učenika itd. Velika kapitalna ulaganja, vrijedna gotovo 220 milijuna kuna, predviđena su i u predstojećem trogodišnjem razdoblju.

Novo priznanje za povoljno poduzetničko okruženje 'Uspjeh definiraju jasna strategija, konkretni ciljevi, sinergija, vizija i jako puno rada'

Pula - poželjan studentski grad

– Obrazovanje i znanost razvojni su prioriteti koji nam jedini mogu donijeti dugoročnu društvenu stabilnost, ekonomski napredak i osiguranje kulturnog identiteta. Upravo je zato ulaganje u mlade, znanost i obrazovanje visoko na listi prioriteta Istarske županije koja želi biti regijom znanja u punom smislu te riječi – ističe istarski župan Valter Flego, kojeg posebno veseli što je Istra, točnije Pula, sve poželjniji studentski grad.

Doprinijelo je tome otvaranje Studentskog doma i menze Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 2015.

– U 2019. godini očekuje nas početak gradnje dva nova studentska paviljona u Puli, vrijedna 58,4 milijuna kuna, a financiraju se iz fondova EU. Time će se osigurati dodatnih 248 ležaja – kaže župan Flego.

I u novim paviljonima studenti će imati prostrane klimatizirane sobe s vlastitim kupaonicama, hladnjakom, televizorom i besplatnim internetom. Zato veseli i činjenica da je broj stipendista Istarske županije u proteklih pet godina povećan za 80 posto.

Makarska Makarska Grad će i turiste educirati o recikliranju otpada

Istarska županija u tom razdoblju provodi i projekte energetske obnove i adaptacije zgrada osnovnih i srednjih škola ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna. Projekt ‘Energetska obnova školske zgrade Osnovne škole Ivana Batelića Raša’, koji je u tijeku, vrijedan je oko 6,1 milijun kuna. Ove godine započinje i projekt obnove OŠ Mate Balote u Bujama, vrijedan više od 20 milijuna kuna.

Nastavljaju se i ulaganja u Društveni centar Pula u kojem su smještene Gimnazija, Strukovna škola te Industrijsko-obrtnička škola. Do sada je u Centar uloženo dva milijuna kuna, a u planu je izdvojiti još 5,5 milijuna kuna.

Dograđuju se još dvije osnovne škole, u Kanfanaru i Medulinu. Što se Kanfanara tiče, prva faza projekta započet će ove godine, a vrijednost investicije je 20 milijuna kuna, za što je Istarska županija osigurala četiri milijuna kuna. Ostatak će osigurati Općina Kanfanar i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prošlog je mjeseca, pak, započela dogradnja škole i gradnja sportske dvorane OŠ Dr. Mate Demarina u Medulinu u vrijednosti 43 milijuna kuna, što financira Općina Medulin.

Hidrobaza Pula još više atrakcija, ponuda i sadržaja Grad Pula spreman za nova ulaganja u Hidrobazu i Fratarski otok

Praksa s 3D tehnologijama

Župan Flego u drugoj polovici godine najavljuje i gradnju Medicinske škole u Puli. Njezina je vrijednost 65 milijuna kuna. Gradnju i opremanje škole Županija će platiti kreditom, a polovicu iznosa za vrijeme otplate kredita plaćat će i Grad Pula.

Osim gradnje dvaju novih studentskih paviljona u Puli, fondovi EU omogućili su i druge vrijedne projekte na području obrazovanja. Konkretno, od 2014. iz sektora obrazovanja korisnici iz Istre povukli su čak 162 milijuna kuna.

– Od 2014. godine u Istarskoj županiji se kontinuirano provode projekti kojima se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Riječ je o 77 pomoćnika u nastavi za 79 učenika s teškoćama u 33 škole kojima je osnivač Županija, a provodit će se do kolovoza 2021. Vrijednost projekta iznosi 14,3 milijuna kuna, a EU sufinanciranje iznosi 8 milijuna kuna – ističe župan Flego.

Pula produktivna suradnja Grad Pula i Udruženje obrtnika i dalje će aktivno surađivati s ciljem revitalizacije centra grada

Još jedan projekt EU koji provodi Istarska županija je 3D FOR VET. Njime se želi učenike tehničkih i strukovnih srednjih škola učiniti konkurentnijima na tržištu rada korištenjem 3D tehnologije u formalnom obrazovanju, primjenom znanja u praksi i suradnjom s vršnjacima iz drugih zemalja EU.

Od budućih projekata, Flego ističe pripremu Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Puli, vrijednog 30 milijuna kuna koji će prijaviti na fondove EU.

– Stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike je važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju – zaključuje Flego.