Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 97 pregleda
još više atrakcija, ponuda i sadržaja

Grad Pula spreman za nova ulaganja u Hidrobazu i Fratarski otok

Hidrobaza Pula
1/4
Foto: Grad Pula
Na Fratarskom otoku trebali bi se obogatiti sadržaji te podići kvaliteta boravka na plaži, a pritom će se voditi računa o jedinstvenosti i prepoznatljivosti plaže i same lokacije

Nastavno na objavu Javnog poziva Ministarstva turizma za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, za koje je osigurano 20 milijuna kuna, Grad Pule će, kao što je i do sada činio, aplicirati više projekata kojima će dodatno podići ponudu sadržaja, a time i turističku atraktivnost grada.

Jedan od svijetlih primjera suradnje Grada i nadležnog Ministarstva po pitanju razvoja turističke infrastrukture svakako je uređenje plaže na Hidrobazi smještane nasuprot Nacionalnog parka Brijuni.

Na toj su lokaciji dosad odrađene 3 od 7 predviđenih faza za što je Grad Pula uložio 5,5 milijuna kuna, dok je 2,7 milijuna kuna bilo bespovratnih sredstava od Ministarstva turizma. Uređena plaža postala je središnje mjesto ljetnog okupljanja i boravka Štinjanaca, ali i velikog broja gostiju. Sukladno Javnom pozivu za nastavak uređenja plaže na Hidrobazi može se osigurati maksimalno milijun kuna potpore.

Foto: Grad Pula

"Ulaganje u turističku infrastrukturu u gradu koji iz godine u godinu ruši turističke rekorde je neupitno. Imamo sve predispozicije razvoja i bilo bi neodgovorno to propustiti posebno kad je riječ o mogućnosti sufinanciranja takvih projekata. Plaža na Hidrobazi svakako će se kandidirati na Javni poziv Ministarstva turizma, kao što ćemo nastaviti s uređenjem drugih plaža te dodatno uložiti u razvoj sustava električnih bicikala. Drago mi je da nadležno Ministarstvo ovakvim pozivima prepoznaje značaj pomoći koja nam olakšava da se nastavimo i dalje razvijati kao prava turistička destinacija, a ujedno doprinosimo cjelokupnom dojmu atraktivnosti naše države. U Gradu Puli se tijekom godine održi preko tisuću manifestacija koje privlače posjetitelje i obveza je Gradske uprave, zajedno s Turističkom zajednicom i cijelim turističkim sektorom nastaviti maksimalnim tempom razvijati dostignuto i omogućiti još više atrakcija, ponuda i sadržaja za sve naše sugrađane i goste", istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Plaža na Hidrobazi tematizirana je kao plaža sa sportskim i rekreativnim sadržajima na površini od ukupno 9.945 metara kvadratnih s prihvatnim kapacitetom od oko dvije tisuće osoba. Daljnje uređenje po projektnim fazama bit će usmjereno na obogaćivanje prostora novim sadržajima u kojima će moći uživati sve generacije posjetitelja, priopćili su iz gradske uprave.

Otok Veruda, odnosno Fratarski otok, kategoriziran je kao prirodna – udaljena plaža, s minimalnim sadržajem u zaleđu, te se ciljevima projekta uređenja, koji se također planira aplicirati na spomenuti javni poziv, planiraju obogatiti sadržaji te podići kvaliteta boravka na plaži. Pritom će se voditi računa o jedinstvenosti i prepoznatljivosti plaže i same lokacije. Fratarski otok jedan je od simbola Pule i kao takav sačuvat će svoju autentičnost i ležernost prirodnog ambijenta uz sadržaje za još ugodniji boravak.

Također, nastavlja se razvoj sustava električnih bicikala, za sada postavljenih na četiri atraktivne lokacije u gradu. Električne bicikle razvojni su trend svih turističkih destinacija i poželjna ponuda kojom se kod korisnika razvija svijest modernog i ekološkog urbanog prijevoza.

Sufinanciranjem Ministarstva turizma RH dodjelom bespovratnih sredstava za projekt Grada Pule pod nazivom 360 History mapping osigurano je 1,5 milijuna kuna za uređenje pročelja na glavnoj gradskoj pozornici - Forumu koje dotjerane osiguravaju preduvjete za korištenje u svrhu kulturno-turističke atrakcije grada.