Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Već godinu i pol projekt Grada Pule promovira zdrave navike

Grad Pula projektom ‘Đir po Puli’ uči djecu o zdravoj prehrani

Foto: Pula
– Imali smo malo drukčiji pristup kuhanju s manjim unosom soli. Kroz 15-ak jela polaznicima smo pokazali nekoliko tehnika kuhanja različitih jela koja su primjenjiva u školskim i predškolskim kuhinjama i pokazali kako održati kvalitetnu i ukusnu hranu s konzumacijom manje količine soli – rekao je poznati chef David Skoko

Grad Pula u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije od rujna 2020. do ožujka 2022. godine provodi EU projekt “Đir po Puli” koji ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi.

– Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invalidnosti širom svijeta. Kontrolom ključnih rizičnih čimbenika poput pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, kontrole krvnoga tlaka mogu se smanjiti rizici za pojavu ovih bolesti. Stoga je i osnovni cilj projekta uvesti novi sustav planiranja jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja jedu školske obroke u školama i vrtićima na području Pule, a isto tako i razvoj zdravih navika stanovništva za jednostavne fizičke aktivnosti poput treninga hodanja – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Zdrave navike djece

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov dodala je kako su se projektom promicale zdrave navike kod djece, unaprijedilo znanje i povećalo svijest svih uključenih u kreiranje jelovnika namijenjenih djeci o važnosti uravnoteženog unosa soli.

– Zadovoljni smo sudjelovanjem u ovom projektu EU kao partneri Gradu Puli koji uspješno privodimo kraju. Cilj je bio  promocija pravilne prehrane i  tjelesne aktivnosti u prevenciji  kroničnih nezaraznih bolesti, a  Nastavni zavod je provodio aktivnosti vezane uz pravilnu prehranu. Već godinama s Gradom Pulom ulažemo u promociju zdravlja, a posebno u pravilnu prehranu od najranije dobi – naglasila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Danijela Lazarić Zec.

Dosad je održano osam različitih online predavanja za više od 700 korisnika na temu pravilne prehrane za roditelje predškolske 
i školske djece. Održano je devet različitih online predavanja za kuhinjsko i zdravstveno osoblje, a održane su i tri različite praktične radionice za kuhinjsko osoblje vrtića i osnovnih škola u pokaznoj kuhinji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koje je vodio chef David Skoko; na svakoj radionici bilo je oko 10 polaznika.

Chef David Skoko rekao je da je ovo veliki iskorak u edukaciji mladih u načinu zdrave prehrane koji je dugoročno jako bitan.

– Imao sam čast sudjelovati u praktičnoj edukaciji naših kuhara koji su to rado prihvatili, imali smo malo drukčiji pristup kuhanju s manjim unosom soli. Kroz 15-ak jela polaznicima smo  pokazali nekoliko tehnika kuhanja različitih jela koja su primjenjiva u školskim i predškolskim kuhinjama i pokazali kako održati kvalitetnu i ukusnu hranu s konzumacijom manje količine soli. Tehnikama kuhanja i korištenjem specifičnih začina dobivali smo hranu koja je ukusna i prilagođena dječjoj dobi i školskim kuhinjama – zadovoljno je pojasnio Skoko.

Pješačke staze

U sklopu projekta članovi Udruge kineziologa Pula pregledali su i označili 12 pješačkih staza u Puli te ih imenovali po nazivima dijelova grada te po amfiteatru. Svaka staza opremljena je QR kodom i legendom koja na brz, jednostavan i lako razumljiv način prikazuje dužinu staze, težinu, vrijeme hodanja i početak.

– Proveli smo 24 treninga tijekom 2021. godine i uključili više od 600 osoba. Treninge su provodili kineziolozi Jasna Vekić, Milovan Lazendić, Pavlina Miljković i ja. Udruga kineziologa Pule rado će se odazvati i ubuduće projektima koji uključuju tjelesnu kulturu, rekreaciju i vježbanje – rekla je predsjednica Udruge kineziologa Pule Višnja Popović.

U sklopu Đira po Puli napravljen je i promotivni film o projektu kao i dva videa o pravilnoj prehrani i hodanju koji će biti dostupni na Facebook stranici i YouTube kanalu Grada Pule te na web-stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Projektni prijedlog kandidiran je na natječaj  Ministarstva zdravstva u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Promocija zdravlja i 
prevencija bolesti – Faza I” koje je Gradu Puli odobrilo cjelokupan traženi iznos od 498.485,70 kuna bespovratnih sredstava iz socijalnog fonda EU.