Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Održan sastanak predstavnika Grada Pule s ravnateljicama pulskih osnovnih škola

Konačno građanski odgoj u svim pulskim osnovnim školama

Foto: Pula
Građanski će se odgoj uvesti u Puli od jeseni u 5. razredu, pa postupno i u ostale do 8. razreda

Na inicijativu predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić u suradnji s nadležnim gradskim odjelom, na Međunarodni dan 
obrazovanja 24. siječnja održan je sastanak s ravnateljicama pulskih osnovnih škola radi njihova informiranja o načinu uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) kao izvannastavne aktivnosti.

Program u proračunu za 2022.

Grad je podršku ovom obrazovnom programu dao uvrštenjem troškova u proračun za 2022. godinu. Priprema i provedba GOO u svim pulskim osnovnim školama obuhvaća sve nužne troškove, od obuke nastavnica i plaćanje njihova dodatnog rada do izrade materijala po riječkom  uzoru. Sastanku su prisustvovali Dušica Radojčić, predsjednica Gradskog vijeća, Ivona Sokolov, nova pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade i Elvira Krizmanić Marjanović iz istog Odjela, Orjana Marušić Štimac, autorica materijala i provoditeljica GOO u Rijeci, Lovorka Bačić iz Centa za mirovne studije, ujedno članica GOOD inicijative te Mario Bajkuša i Maja Šarić iz Forum za slobodu odgoja, također članovi GOOD inicijative, te  ravnateljice i ravnatelji pulskih osnovnih škola i drugi gosti.

Na sastanku su, među ostalim, predstavljeni dobri rezultati provedbe GOO u Rijeci, pozitivna iskustva provedbe OŠ Šijana u kojoj se GOO provodi eksperimentalno te planirani način implementacije GOO u pulskim školama, koja će započeti edukacijom nastavnica i nastavnika, po  dva po školi, od ožujka do svibnja 2022.

Orjana Marušić Štimac je s velikim  entuzijazmom govorila o interesu učenika i učincima u razumijevanju demokratskih procesa i 
razvijanju kritičkog mišljenja. Istaknula je i da neki roditelji biraju upis svoje djece u pojedine škole baš zbog GOO.

Interes učenika

U Rijeci se GOO provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini  najprije u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6., odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje GOO u pulske škole.

Implementiranje GOO u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova/ica društva. Aktivno građanstvo mora se početi razvijati od najranije dobi kako bi se povećala politička pismenost mladih, spriječili nedemokratski stavovi, jačala tolerancija i uključivosti i razvijalo znanje i vještine potrebne za svakodnevni život u građanski uređenom društvu.