Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Novo priznanje za povoljno poduzetničko okruženje

'Uspjeh definiraju jasna strategija, konkretni ciljevi, sinergija, vizija i jako puno rada'

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Međimurska županija najrazvijenija u kontinentalnoj Hrvatskoj nakon Grada Zagreba i jedina iznad 50 posto prosjeka razvijenosti EU

Međimurska županija jedna je od dobitnica nagrade koju dodjeljuje ugledni Financial Times u kategoriji stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnosti javne uprave, poticanja i ulaganja u infrastrukturu korištenjem sredstava EU.

Biodinamika Nedovoljno iskorišteni potencijali

Jedna od top 10 regija u EU

FT izabire najbolje u okviru svog fDI Magazina, publikacije koja analizira globalne aktivnosti u gospodarstvu širom svijeta. Isti je časopis prošle godine izabrao Međimurje kao jednu od top 10 regija u Europskoj uniji.

– Ključ vašeg uspjeha je u sinergiji javne uprave, privatnog sektora i stanovništva. Međimurska županija je dobivanjem novog prestižnog priznanja opravdala naziv i imidž najpoduzetnije županije u Hrvatskoj. Sve je to rezultat sustavnog rada, jasne strategije i proaktivne promocije mogućnosti ulaganja. Za ovogodišnji izbor fDi Magazin je analizirao podatke o gospodarskom potencijalu, radnom okruženju, troškovnoj efikasnosti, infrastrukturi i pozitivnom poduzetničkom okruženju na čak 112 lokacija – istaknula je urednica Courtney Fingar.

Rezultati su pokazali da je Međimurska županija najrazvijenija u kontinentalnoj Hrvatskoj nakon Grada Zagreba i jedina iznad 50 posto prosjeka razvijenosti EU. Prema indeksu gospodarske snage jedna je od samo dvije županije koje su zabilježile pomak za dva mjesta i jedina u kontinentalnoj Hrvatskoj kojoj je BDP 2014. bio veći nego 2008.

Domaćin župan Matija Posavec istaknuo je da su dvije regije vrlo slične i imaju što pokazati Suradnja Međimurja i Istre 'Nismo konkurencija jedni drugima i želimo biti primjer ostalim regijama'

– Ovo je prije svega priznanje svima onima koji stvaraju dodanu vrijednost i najviše doprinose gospodarskim rezultatima. Stanovnici Međimurja su produktivni, vrijedni i marljivi, poduzetnici se trude u vrlo izazovnim uvjetima poslovanja, načelnici i gradonačelnici uspješno privlače sredstva iz fondova EU, a sve je temeljeno na jasnim vizijama, kvalitetnoj strategiji i zacrtanim ciljevima. No nećemo stati, već to shvaćamo kao izazov da budemo još bolji jer će se nakon Brexita mnoge investicije preusmjeravati prema ostalim zemljama Europske unije, i namjeravamo to iskoristiti – kazao je župan Matija Posavec.

Lani više od 160 mil. investicija

Međimurska županija ima najmanji koeficijent klijentelizma, tj. odnosa zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, najniže troškove javnog sektora i dobila je najviše ocjene za transparentnost. Stopa nezaposlenosti je svega pet posto, gospodarstvo je zabilježilo rast izvoza za 14 posto, znatno veći izvoz od uvoza, rast zaposlenih za pet posto i ukupnih prihoda za 11,8 posto. Bruto dobit gospodarstva veća je za 9,2 posto, a neto dobit za 13,2.

– Uspjeh Međimurske županije definiraju jasna strategija, konkretni ciljevi, međusobna sinergija, vizija i jako puno rada – ističe župan.

Učenici i učitelji darivali su župana suvenirima iz svojih sredina Sudionici Erasmus+ projekta u posjetu Međimurskoj županiji Međimurska popevka na engleskom, španjolskom, grčkom...

Pročelnik UO-a za gospodarske djelatnosti Darko Radanović podsjetio je da se 2006. krenulo s programom certificiranja regija za ulaganje i nastavilo s donošenjem marketinške strategije.

– Provodimo razne programe potpore gospodarstvu - od subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite, programa potpora, sufinanciranja troškova prijave projekata i drugo – rekao je.

Ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović kaže da je ukupna visina investicija u protekloj godini iznosila više od 160 milijuna kuna.

Direktor TIC-a Ivan Plačko napominje da Međimursku županiju opisuju tri riječi - konkurentnost, rad i investicije.

Godinama je 17 članica nastupalo u ženskoj vokalnoj skupini KUU-a Veseli Međimurci“ Nova udruga "Pučpuljike" čuvaju narodnu baštinu