Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Sudionici Erasmus+ projekta u posjetu Međimurskoj županiji

Međimurska popevka na engleskom, španjolskom, grčkom...

Učenici i učitelji darivali su župana suvenirima iz svojih sredina
1/8
Foto: Međimurska županija
Osnovna škola Strahoninec ugostila je 13 učitelja i 12 učenika iz 5 zemalja partnera – Portugala, Italije, Španjolske, Grčke i Cipra

Osnovna škola Strahoninec s početkom školske godine krenula je u novi međunarodni projekt Erasmus+ pod nazivom „Our heritage is our treasure“ u kojemu, uz hrvatsku, sudjeluje još pet škola zemalja Europske unije. Susret projektnih partnera realiziran je upravo u Međimurju. Osnovna škola Strahoninec ugostila je 13 učitelja i 12 učenika iz 5 zemalja partnera – Portugala, Italije, Španjolske, Grčke i Cipra koji su posjetili i Međimursku županiju gdje im je domaćin bio župan Matija Posavec.

- Uvijek nam je drago kad nam u posjet dođu učenice i učenici iz različitih krajeva Europe. Ovo je još jedna potvrda koliko naše škole potiču projekte razmjene što je izvrsna prilika da učenici upoznaju različite kulture, a s druge strane, Međimurje pokaže sva svoja prirodna, povijesna i kulturna bogatstva - poručio je župan Posavec.

Učenici i učitelji iz Portugala, Italije, Španjolske, Grčke i Cipra, župana su obradovali suvenirima koji predstavljaju posebnosti njihove zemlje i mjesta iz kojeg dolaze. Pohvale Hrvatskoj i Međimurju iskazali su svi sudionici naglasivši kako su u tri dana boravka oduševljeni viđenim te da su i puno naučili poglavito kada je riječ o očuvanju kulturne i tradicijske baštine.

Domaćin župan Matija Posavec istaknuo je da su dvije regije vrlo slične i imaju što pokazati Suradnja Međimurja i Istre 'Nismo konkurencija jedni drugima i želimo biti primjer ostalim regijama'

- Tijekom dvije godine trajanja projekta predviđeno je šest susreta partnera kroz aktivnosti osposobljavanja, podučavanja i učenja, koje su vezane uz europsko kulturno naslijeđe, razvijanje vještina i kompetencija na području informacijsko komunikacijske tehnologije te učenje stranih jezika – kazala je Tamara Vidović, učiteljica engleskog jezika OŠ Strahoninec, ujedno koordinatorica projekta koja je dodala kako su njeni učenici posjetili Cipar, no većina putovanja tek predstoji.

Zadovoljstvo je izrazila i ravnateljica Osnovne škole Strahoninec Jelena Okun kazavši kako se unutar projekta bave i tradicionalnom međimurskom pjesmom „Protuletje se otpira“ koju će prevesti na sve partnerske i engleski jezik.

Gosti su posjetili Centar za posjetitelje Međimurska priroda, Regionalni park Mura-Drava i Ergelu međimurskog konja, mlin na Muri te Mlinarsku kuću. Svi su se složili kako se u Međimurskoj županiji ima što vidjeti i zaključili kako će puni dojmova otići svojim domovima.

Ugovor su potpisali župan Matija Posavec i izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko Izvaninstitucionalni pružatelj socijalnih usluga rane intervencije Na dijagnostiku autizma čeka se oko dvije godine, a na savjetovanje godišnje dolazi 200-tinjak djece