Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Izvaninstitucionalni pružatelj socijalnih usluga rane intervencije

Na dijagnostiku autizma čeka se oko dvije godine, a na savjetovanje godišnje dolazi 200-tinjak djece

Ugovor su potpisali župan Matija Posavec i izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko
1/2
Foto: Međimurska županija
MURID je među prvima u Hrvatskoj uveo standardizirani protokol za dijagnostiku autizma, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora vrijednog 350.000 kuna

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) potpisala je ugovor vrijedan 350.000 kuna s Međimurskom županijom koja četvrtu godinu zaredom podupire djelatnosti rane intervencije kod djece.

Goričan Uskoro otvorenje dvorane u Goričanu Dvorana od 1300 kvadrata za 178 učenika, udruge i mještane

Socijalno osjetljiva županija

Ugovor su potpisali župan Matija Posavec i izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko. MURID je jedini izvaninstitucionalni pružatelj socijalnih usluga rane intervencije u ovom dijelu Hrvatske, naglasio je župan i dodao kako se nada da će i druge županije prihvatiti ovakav model sufinanciranja.

– Uloga lokalne zajednice prema potrebitima najbolje se vidi i očituje u ovakvim oblicima podrške. Međimurska županija je županija koja je najviše socijalno osjetljiva županija u segmentu financijskih sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, osobne asistente u vrtićima i školama. Naša želja je da uvođenjem novih standarda i kvalitetnim programima jačamo kvalitetu života lokalne zajednice – naglasio je M. Posavec.

Jedan od ciljeva je i otvaranje visokodohodovnih radnih mjesta Ulaganja u znanstvenu izvrsnost Međimurja U 4 moderna laboratorija pripremat će se projekti koji će pomoći poduzetnicima

Korisnika je sve više, posebice iz drugih županija.

– Već četiri godine zaredom dobivamo sustavnu i direktnu podršku županije, no takva podjela i sufinanciranje troškova socijalnih usluga na razini jedinica lokalne samouprave još uvijek je jedinstvena i specifična na području Hrvatske i regije – rekla je S. Pucko, zahvalivši županiji i županu što su prepoznali njihovu djelatnost.

Kako je rečeno, 200-tinjak djece tijekom godine prolazi uslugu savjetovanja, dok je 150 djece uključeno u tjedne terapije.

U MURID po odgovore

– Kao mladi roditelji suočili smo se s djetetovom dijagnozom i u MURID-u smo dobili sve odgovore na naša pitanja i drago nam je što postoji mjesto gdje se sve obitelji mogu obratiti i dobiti kvalitetnu podršku – rekla je Martina Kocijan, majka djeteta koje koristi usluge MURID-a.

Besplatan obrok za djecu Za jednake mogućnosti Besplatni školski obroci za 1500 učenika u 23 škole

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač smatra da razvoj mora ići u smjeru razvoja Centra za ranu intervenciju. MURID je među prvima u RH uveo standardizirani protokol za dijagnostiku autizma. ADOS-2, protokol za dijagnostiku autizma, predstavlja "zlatni standard" u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma i namijenjen je širokom dobnom rasponu sudionika od 12 mjeseci do odrasle dobi. Uz pomoć MŽ-a, Grada Mursko Središće i Općine Selnica, MURID je među prvima u Hrvatskoj nabavio standardizirani hrvatski dijagnostički instrument.

– Liste čekanja za ADOS su oko dvije godine i zbog toga smo odlučili staviti kao prioritet da nabavimo protokol kojim ćemo zaista moći pružiti ranu intervenciju – zaključila je S. Pucko. 

Siva čaplja Prilika za kontinentalnu Hrvatsku Promatranje ptica jedna je od brzorastućih grana turizma