Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Prilika za kontinentalnu Hrvatsku

Promatranje ptica jedna je od brzorastućih grana turizma

Siva čaplja
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Ptice su najaktivnije u vrijeme turističkog zatišja

Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda organizirala je stručni skup na temu "Turizam promatranja ptica u kontinentalnoj Hrvatskoj – stanje i mogućnosti razvoja".

– Ovo je prvi stručni skup o ovoj vrsti turizma koji se održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske i ponosni smo što smo se okupili upravo u našem Međimurju. Nemamo more, ali imamo resurse o kojima brinemo, a upravo njih traže turisti 21. stoljeća – kazao je ravnatelj Međimurske prirode mr. sc. Siniša Golub.

Emanuel Tutek, jedan od autora studije Održivost hrvatskog turizma Po stanovniku imamo 119 posto više noćenja nego Austrija ili Francuska

Još prije dvadesetak godina počeli su, dodao je, razmišljati o toj vrsti turizma i sjeća se kako su mnogi bili skeptični, no danas je to jedna od najbrže rastućih grana turizma. Jedna od posebnosti je to što su ptice najaktivnije u vrijeme turističkog zatišja, u proljeće, jesen i zimu. Hrvatska je u samom europskom vrhu po raznolikosti ptica, no potencijal je još neiskorišten, o čemu je govorila stručna voditeljica Međimurske prirode dr. sc. Mihaela Mesarić.

U Međimurju se nalaze dvije promatračnice za "birdwatching", postavljene i opremljene u okviru projekta u Žabniku i Kotoribi. Interes je zasad na razini malih grupa i pojedinaca. Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je da je Međimurje jedina županija koja se u turizmu može pohvaliti s dvostrukom titulom Eden destinacije izvrsnosti, što je dokaz da se ulaže u razvoj turističke ponude.

dječji vrtić Za lakšu integraciju Jedini u Hrvatskoj osiguravaju asistente i za djecu u vrtićima

– Kontinuirano ulažemo u kreiranje novih sadržaja, profilirali smo se u nekoliko vrsta turizma, prepoznati smo po razvoju cikloturizma, enogastronomiji, kulturnom i sportskom turizmu. Svi segmenti međusobno su povezani i zasigurno će pridonijeti i razvoju turizma promatranja ptica – kazala je S. Herman.

Širi se Tehnološko-inovacijski centar Širi se Tehnološko-inovacijski centar, radi se treća zgrada poduzetničkog inkubatora Uređuje se 18 novih ureda, povoljne cijene najma prostora