Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Za lakšu integraciju

Jedini u Hrvatskoj osiguravaju asistente i za djecu u vrtićima

dječji vrtić
1/3
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
U županijskom proračunu za ovu godinu osigurano je 460.000 kuna za pokrivanje polovice plaće asistenata koji će raditi s 49 djece s teškoćama

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj osigurava i asistente za djecu u vrtićima, a ne samo u osnovnim i srednjim školama.

Zaposlena 44 asistenta

U proračunu za ovu godinu osigurano je 460.000 kuna za pokrivanje polovice plaće za 44 asistenta koji će raditi s 49 djece s teškoćama u razvoju, a ostatak pokrivaju jedinice lokalne samouprave. Prije četiri godine Dalibor Kuhta iz udruge za autizam Pogled i Silvija Pucko iz Međimurske udruge za ranu intervenciju MURID izvijestili su tadašnju županijsku vijećnicu Petru Kovačić da djeca s teškoćama u razvoju ne mogu biti uključena u vrtiće. 

Ilustracija ulaganje u pedagoški razvoj U dječje vrtiće u 5 godina investirano 15 milijuna kuna

Ona je o tome izvijestila župana Matiju Posavca i problem se počeo rješavati. Od te 2015. godine Međimurska županija provodi projekt zapošljavanja, edukacije i koordinacije pomagača u vrtićima. Kao predsjednica Saveza udruga "Prvi korak" za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav Međimurske županije Petra Kovačić je ovih dana sa županom potpisala ugovor. Među uključenim predškolskim ustanovama je i Dječji vrtić “Cipelica”.

– Asistenti su tu da pomognu djeci da se što bolje i kvalitetnije integriraju te da im olakšaju rješavanje osobnih potreba, usmjeravajući ih ovisno o teškoći koju imaju. Ponekad je to orijentacija u prostoru, ponekad komunikacija, no najvažnije je da pomagači potenciraju jače strane djece, one u kojima kao i djeca u redovnom programu mogu najviše dati – pojasnila je Eleonora Glavina, psihologinja u “Cipelici”.

Foto: Međimurska županija

Širi se Tehnološko-inovacijski centar Širi se Tehnološko-inovacijski centar, radi se treća zgrada poduzetničkog inkubatora Uređuje se 18 novih ureda, povoljne cijene najma prostora

Djeca bolje napreduju

Tomislav Hublin, otac djeteta koje je dobilo asistenta, kaže da djeci koja imaju teškoće treba omogućiti da se integriraju jer imaju iste potrebe kao i sva druga djeca.

– Kao roditelj djeteta s teškoćom mogu reći da se uz pomagače i kroz ovakve aktivnosti te potrebe uspijevaju u velikoj mjeri zadovoljiti. Zahvaljujem Županiji na tome što je prepoznala i financirala ove aktivnosti. Nadam se da će se to početi provoditi sustavno na razini države – istaknuo je Hublin.

Đakovo Potpisan ugovor za investiciju od 3,7 milijuna kuna Novi vrtić u Piškorevcima, naselju gdje je više rođenih nego umrlih

Foto: Međimurska županija

Djeca uključena u redovni vrtić bolje napreduju.

– Kad imate cilj, bez obzira na to koliko dalek i težak bio, uvijek morate učiniti prvi korak. Tako smo i u ovom projektu učinili prvi korak uspostavivši prije nekoliko godina suradnju sa Savezom udruga i inicijatoricom Petrom Kovačić. Danas mogu reći da je taj model jedinstven u cijeloj Hrvatskoj, a ako smo pomogli barem jednom djetetu, roditelju ili obitelji, napravili smo puno – rekao je župan Posavec.

Savez udruga okuplja četiri udruge – Međimursku udrugu za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom i udrugu za autizam Pogled. 

Završni građevinski radovi bit će gotovi krajem siječnja Najveće ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu U novoj moderno opremljenoj zgradi Doma zdravlja bit će 35 ambulanti