Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisan ugovor za investiciju od 3,7 milijuna kuna

Novi vrtić u Piškorevcima, naselju gdje je više rođenih nego umrlih

Đakovo
1/3
Foto: Grad Đakovo
Gradu Đakovu odobren je najviši iznos i intenzitet potpore, a riječ je o 3,727.000 kuna

Sada je sigurno - u đakovačkom prigradskom naselju Piškorevci gradit će se dječji vrtić. Naime, nakon što je Grad Đakovo u srpnju prošle godine kupio derutne bivše školske stanove u samom središtu toga naselja, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u prosincu je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao Ugovor o financiranju za Sektor dječjih vrtića.

Foto: Grad Đakovo

Marin Mandarić Intervju s gradonačelnikom Đakova 'Problem tradicionalnih sredina nije vrijednost koju čuvaju, nego komfor navike'

Pozitivan prirodni prirast

Riječ je o tipu operacije 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" u provedbi Mjere 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. godine.

Gradu Đakovu odobren je najviši iznos i intenzitet potpore od 3,727.000 kuna.

Advent u Đakovu Čarolija đakovačkog adventa ponovno na Strossmayerovu trgu Što skriva tajna bijele kočije

Da je Piškorevcima vrtić itekako potreban, svjedoči činjenica da je 2018. u odnosu na prethodnu godinu to naselje u plusu za šestero više rođenih u odnosu na umrle. Nije to česta slika u slavonskim gradovima i selima... Također, prvorođena beba s područja Grada Đakova u 2019. godini upravo je Lea Šarčević iz Piškorevaca, koja je svijet ugledala u rodilištu Kliničkog bolničkog centra Osijek 1. siječnja u 7 sati i 29 minuta. Kako je malena Lea treće dijete u ovoj obitelji, njezini roditelji temeljem nove Odluke o jednokratnoj novčanoj potpori roditeljima novorođene djece moći će dobiti potporu u iznosu od 5000 kuna. Mjere su to koje je Grad Đakovo donio u okviru pronatalitetne politike.

Budući vrtić u tom naselju sadržavat će dvije vrtićke jedinice mješovitog vrtićkog uzrasta, prostor za odgojno-obrazovne, zdravstvene i druge radnike, kuhinjski prostor, ali i prostor za rublje, energetsko-tehnički blok, igralište za djecu te druge prateće sadržaje.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Zadržati mlade obitelji

Piškorevci su po starosnoj strukturi stanovništva relativno mlado naselje. Blizina grada i osjetno niža cijena nekretnina nego u samome Đakovu privlači mlade obitelji, a gradnjom vrtića želi ih se u Piškorevcima i zadržati. Prema posljednjem popisu stanovništva, u tom prigradskom naselju živi približno 1800 stanovnika. U nedostatku vrtića u njihovu mjestu, roditelji svoje mališane odvoze u vrtić u Đakovo i susjedno Vrpolje, koje je inače u drugoj, Brodsko-posavskoj županiji. Gradnjom vrtića njihovim će mukama doći kraj jer će Piškorevci umjesto dosadašnjeg derutnog objekta bivših školskih stanova dobiti dječji vrtić i dječje igralište u samome središtu mjesta.

Đakovo Direktor Fonda za zaštitu okoliša: 'Reciklažno dvorište i odlagalište za primjer'