Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Čarolija đakovačkog adventa ponovno na Strossmayerovu trgu

Što skriva tajna bijele kočije

Advent u Đakovu
1/4
Foto: Grad Đakovo
U Đakovo će 16. prosinca stići i Betlehemsko svjetlo, kada će se obilježiti i 25. obljetnica kako ga izviđači donose u katedralu Sv. Petra

Čarolija adventa za manje od dva tjedna ponovno će zavladati pitomim srcem Srca Slavonije, opet će se čuti praporci s fijakera Državne ergele lipicanaca koji kruže Strossmayerovim perivojem. Zamirisat će kuhano vino iz drvenih bajkovitih kućica iz kojih vrijedni slavonski ljudi nude i slavonske delicije, domaće proizvode, rukotvorine...

Đakovo Direktor Fonda za zaštitu okoliša: 'Reciklažno dvorište i odlagalište za primjer'

Čaroliji nema kraja

Grijat će Đakovčani i njihovi gosti ruke na vatri uživajući u pucketanju suhog drveta, ali i adventskim pjesmama domaćih i drugih poznatih izvođača.

Nakon što su prošle godine Grad Đakovo i njegova Turistička zajednica prvi put gotovo sva događanja vezana uz advent, pod geslom "Čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja", smjestili u krilo grada Strossmayerov trg, pod zvonike katedrale, isto će biti i ovoga prosinca.

Pokazalo se to, naime, odličnom odlukom, ocjenjuju u đakovačkoj gradskoj upravi. Od 1. prosinca, kada se na Strossmayerovu trgu pali prva adventska svijeća pa do 6. siječnja iduće godine srce Đakova kucat će u ritmu adventa, svakoga dana nudeći svojim sugrađanima i gostima uživanje u blagdanskom ozračju.

Projekt 'Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine' turistički proizvod destinacije i manifestacija Predstavljen projekt 'Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine'

Pripremljen je bogat program - od već spomenutih adventskih vožnji, jahanja za djecu, adventske priče koju će "ispričati" domaći obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi sudionici, do čarobnih blagdanskih trenutaka za najmlađe.

Neizostavan dio adventa je i Božićni bal lipicanaca koji ove godine donosi novu, zanimljivu, intrigantnu priču u kojoj se isprepliću pojava đakovačkog blaga - lipicanaca, raskošni povijesni kostimi i uvježbani jahači. “Tajnu bijele kočije”, kako nosi naslov ovogodišnja priča, posjetitelji ergele moći će doznati u dva termina 15. prosinca. U Đakovo će 16. prosinca stići i Betlehemsko svjetlo, kada će se obilježiti i 25. obljetnica kako ga izviđači donose u katedralu Sv. Petra.

Žive jaslice

Od glazbenih imena koja će stati na adventsku pozornicu u Đakovu, tu su, potvrđeno je, Big Band Požega, čiji je nastup 14. prosinca. Dan kasnije zapjevat će Nina Kraljić, a 21. prosinca nastupa Adrijana Baković. Popularni Marko Tolja stiže na Strossmayerov trg 22. prosinca, a 28. prosinca koncert je Maje Posavec.

Blogeri u Đakovu Blogeri, influenceri i ruski novinari obišli Slavoniju Milijuni preporuka za posjet Đakovu i Boroviku obići će svijet

Tu su i brojni drugi sadržaji u koje će biti uključeni mališani iz dječjih vrtića, članovi udruga koje djeluju u Đakovu. Pričat će se blagdanske priče, u što se uključila Gradska knjižnica i čitaonica, a neizostavne su i žive jaslice. Na radost najmlađih i ove godine od početka prosinca do početka siječnja bit će postavljeno klizalište.

Prepun Strossmayerov trg u Silvestarskoj noći, baš kao i lani, organizatori očekuju i ovoga puta. A tko će u toplini Srca Slavonije zakoračiti u 2019. godinu, organizatori za sada ne otkrivaju.

UDRUGA ARLA Arla fest Festival urbane kulture u Đakovu