Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Ulaganja u znanstvenu izvrsnost Međimurja

U 4 moderna laboratorija pripremat će se projekti koji će pomoći poduzetnicima

Jedan od ciljeva je i otvaranje visokodohodovnih radnih mjesta
1/2
Foto: Međimurska županija
Ukupna vrijednost projekta je 11,895.867 kuna, od čega će 91 posto bespovratno sufinancirati EU kroz Europski fond za regionalni razvoj

Međimursko veleučilište jedno je od najaktivnijih u Hrvatskoj u korištenju sredstava iz europskih fondova, a najnoviji je projekt "Centar održivog razvoja", kojem je glavni cilj povećanje broja primjenjivih znanstveno-istraživačkih projekata.

Goričan Uskoro otvorenje dvorane u Goričanu Dvorana od 1300 kvadrata za 178 učenika, udruge i mještane

Provodi se od početka godine

– Uređenjem Centra bit će opremljena četiri laboratorija s ciljem unapređenja kvalitete obrazovanja i istraživanja za potrebe gospodarstva, pa će i poslovni subjekti moći koristiti kapacitete novoopremljenih laboratorija. U projekt je uključen velik dio profesora s našeg Veleučilišta, a studenti i doktorandi s područja Međimurja, ali i šire, dobit će mogućnost provođenja istraživanja i pisanja radnji. Na taj način povećat će se broj primjenjivih istraživačkih, razvojnih i inventivnih projekata u Međimurskoj županiji, a ujedno će se osnažiti sinergija znanosti i gospodarstva – rekla je dekanica MEV-a dr. sc. Nevenka Breslauer na početnoj konferenciji projekta čija je provedba započela 2. siječnja i potrajat će dvije godine. Ukupna vrijednost je 11,895.867 kuna, od čega će 91 posto bespovratno sufinancirati EU kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Šajerica Novi sadržaji u jednoj od najreprezentativnijih zgrada u Čakovcu Bila je zgrada za balove, pa se u njoj prodavao namještaj, sad će biti centar za kulturu

Obnova 683 kvadrata

Predviđa se i obrazovanje na području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti, te povećanje istraživačkih projekata. Provest će se i organizacijska reforma MEV-a. Konkretno, projekt predviđa rekonstrukciju i opremanje zgrade površine 683 četvorna metra u neposrednoj blizini MEV-a, u kojoj će biti smješten Centar. To znači da će još jedna zgrada na prostoru bivše vojarne biti obnovljena iz europskih fondova. Uz četiri laboratorija opremit će se i kabineti, konferencijska dvorana i sva potrebna infrastruktura kako bi Međimurje dobilo novi centar regionalnog značaja.

Foto: Međimurska županija

dječji vrtić Za lakšu integraciju Jedini u Hrvatskoj osiguravaju asistente i za djecu u vrtićima

– Svaki korak i napor koji je usmjeren prema ulaganju u obrazovanje ima dugoročnu isplativost stvaranja bolje i optimističnije sredine. Ovim projektom koji je okupio kvalitetne međimurske stručnjake pokazali smo kako pametno iskoristiti europske fondove, ali i nastavljamo revitalizirati prostor bivše vojarne. Znanstveno–istraživački centri u okviru Metalske jezgre, Studentski dom, projekt regionalnog Centra kompetentnosti u području strojarstva i ulaganja u Tehnološko-inovacijski centar, zajedno s 12 milijuna kuna Centra održivog razvoja, rezultiraju najvećim ulaganjem ikada u znanstvenu izvrsnost Međimurja – rekao je župan Matija Posavec.

Istraživačkim centrima zadržava se, dodao je, znanje, otvaraju visokodohodovna radna mjesta i mijenja gospodarska i društvena slika županije.

Završni građevinski radovi bit će gotovi krajem siječnja Najveće ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu U novoj moderno opremljenoj zgradi Doma zdravlja bit će 35 ambulanti Širi se Tehnološko-inovacijski centar Širi se Tehnološko-inovacijski centar, radi se treća zgrada poduzetničkog inkubatora Uređuje se 18 novih ureda, povoljne cijene najma prostora