Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Novi sadržaji u jednoj od najreprezentativnijih zgrada u Čakovcu

Bila je zgrada za balove, pa se u njoj prodavao namještaj, sad će biti centar za kulturu

Šajerica
1/2
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Vlasnik zgrade iz 19. stoljeća bio je Dragutin Scheier, sad ju je otkupila Međimurska županija i počela njenu obnovu

Zgrada Scheier u središtu Čakovca s kraja 19. stoljeća, koja je do Drugog svjetskog rata bila središte kulturnog i zabavnog života grada, dobit će nove sadržaje.

dječji vrtić Za lakšu integraciju Jedini u Hrvatskoj osiguravaju asistente i za djecu u vrtićima

Vratili dio starog sjaja

Vlasnik zgrade koja je u prizemlju imala kavanu i čitaonicu, a na katu dvoranu za balove, bio je Dragutin Scheier koji ju je koristio za društvene namjene, sve dok nakon Drugog svjetskog rata nije pretvorena u poduzeće za prodaju kuhinjskog namještaja. Srećom, otkupila ju je Međimurska županija i vratila joj dio starog sjaja, pa se u tom objektu održavaju izložbe, primanja, koncerti... Platforma za Društveni centar Čakovec kao prijavitelj i Županija kao partner udružile su se na projektu "Nove prakse - sudioničko upravljanje zgradom Scheier" koji u cijelosti financira EU, a vrijedan je 2,5 milijuna kuna.

– Osnovni cilj je naučiti kvalitetno upravljati javnim prostorima, stoga je predviđeno da prostor zgrade Scheier postane dostupniji široj kulturno-umjetničkoj namjeni i otvoreniji za javnost – ističe voditelj projekta Darko Ciglar i dodaje da će se zgrada pretvoriti u prostor suradnje, zajedništva i novih ideja.

U Kaznionici u Lepoglavi niz je radionica za zatvorenike tražio od države 70.000 kn Žalio se na uvjete u zatvoru - i izgubio, sad mora platiti 22.000 kn

– Važan segment projekta je uključivanje zainteresiranih građana i aktera u kulturi i umjetnosti s ciljem pronalaska kvalitetnih programa koji bi se tamo odvijali. ‘Šajerica’ je zamišljena kao otvoreni prostor dostupan svima koji žele unaprijediti položaj nezavisne kulture i umjetnosti – pojasnio je Ciglar.

– Platforma je upravo zgradu Scheier prepoznala kao javni prostor koji je danas premalo korišten kao društveno-kulturni centar. Kroz dvadesetak različitih oblika višemjesečnih edukacija stručno ćemo pristupiti sudioničkom upravljanju u kulturi. Istražit ćemo stanje i potrebe kulture u Međimurju i strateški planirati rad, održavati tribine, fokus-grupe i javne razgovore – dodaje Kristina Pongrac, voditeljica edukacija, adaptacije i programa.

Širi se Tehnološko-inovacijski centar Širi se Tehnološko-inovacijski centar, radi se treća zgrada poduzetničkog inkubatora Uređuje se 18 novih ureda, povoljne cijene najma prostora

Dobit će i lift

Župan Matija Posavec, uz podsjećanje da je zgrada Scheier u povijesti bila jedan od najreprezentativnijih objekata u Čakovcu, ističe kako je važno da ona bude namijenjena društvenim aktivnostima.

– Učinili smo je dostupnom udrugama i pojedincima, no nastojimo je još više otvoriti prema civilnom sektoru, kako bi pojedinci i članovi udruga sami osmišljavali kulturno-umjetničke sadržaje koji bi ispunjavali ovaj prostor čitavu godinu. Još jedan benefit je i investicijski zamah koji će ovaj objekt doživjeti, što se prvenstveno odnosi na proširenje kapaciteta i ugradnju dizala – napominje župan Posavec.

Ugovor su potpisali izvršni direktor Platforme Milivoj Kuhar i župan Posavec. 

Završni građevinski radovi bit će gotovi krajem siječnja Najveće ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu U novoj moderno opremljenoj zgradi Doma zdravlja bit će 35 ambulanti