Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Za jednake mogućnosti

Besplatni školski obroci za 1500 učenika u 23 škole

Besplatan obrok za djecu
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Tijekom ove školske godine osigurano je 261.100 obroka

Međimurska županija u partnerstvu s 23 osnovne škole kojima je osnivač treću godinu provodi 1,5 milijuna kuna vrijedan projekt "Školski obroci svima". Zamjenica župana Sandra Herman kaže kako je riječ o projektu koji uvelike pridonosi ostvarivanju jednakih mogućnosti učenika.

Romi iz Međimurske županije o prijedlogu da se uvedu vaučeri kao socijalna pomoć Kako ćemo djeci dati džeparac, platiti karte?

– Osam jedinica lokalne samouprave sudjeluje u sufinanciranju ili potpunom financiranju školskih obroka učenicima na svom području. Nadam se da će se i ostali gradovi i općine priključiti, ali i da će u budućem razdoblju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te fondovi EU prepoznati potrebu i za učenike srednjih škola – istaknula je i zahvalila gradovima i općinama koji su se priključili projektu kojim su obuhvaćena 1492 učenika iz 23 škole koje imaju uvjete za pripremu školskih obroka, od školske kuhinje do zadovoljavanja standarda HACCP.

Obroci se, kaže koordinatorica projekta Maja Odrčić Mikulić, pripremaju za vrijeme školskog odmora i ne razlikuju se od obroka koji se poslužuju ostalim učenicima. Obroci se dijele svima istovremeno tako da ne dolazi do odvajanja djece koja su dobila besplatne obroke. Tijekom ove školske godine osigurano je 261.100 obroka.

Jedan od ciljeva je i otvaranje visokodohodovnih radnih mjesta Ulaganja u znanstvenu izvrsnost Međimurja U 4 moderna laboratorija pripremat će se projekti koji će pomoći poduzetnicima

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Sonja Tošić-Grlač istaknula je da 38 posto djece u Hrvatskoj živi u siromaštvu pa je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iskoristilo mogućnosti povlačenja sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. U OŠ Strahoninec kažu da su prve godine imali 13 korisnika kojima je podijeljeno 2200 obroka, a sad imaju 22 korisnika kojima će podijeliti oko 3500 obroka. 

Šajerica Novi sadržaji u jednoj od najreprezentativnijih zgrada u Čakovcu Bila je zgrada za balove, pa se u njoj prodavao namještaj, sad će biti centar za kulturu