Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Romi iz Međimurske županije o prijedlogu da se uvedu vaučeri kao socijalna pomoć

Kako ćemo djeci dati džeparac, platiti karte?

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Ne može cijela zajednica ispaštati zbog postupaka pojedinaca, kažu iz romske zajednice

– Vaučeri će donijeti samo još veće probleme između većinskog stanovništva i Roma. Vaučerima nećemo moći plaćati autobusne karte, lijekove, dati djeci džeparac za sendvič ili klipić kad idu u srednju školu... Više je razloga zašto Romi to neće prihvatiti – kaže Matjaš Oršuš, predsjednik Mjesnog odbora Paraga, najvećeg romskog naselja u Međimurju.

Jedan od ciljeva je i otvaranje visokodohodovnih radnih mjesta Ulaganja u znanstvenu izvrsnost Međimurja U 4 moderna laboratorija pripremat će se projekti koji će pomoći poduzetnicima

Uzbuna zbog inicijative

Među pripadnicima romske nacionalne manjine digla se uzbuna zbog inicijative Međimurske županije da se socijalna pomoć, odnosno zajamčena minimalna naknada, dijeli u obliku vaučera ili bonova, kako bi se spriječilo nenamjensko trošenje na alkohol, kladionice i drugo. Reagirao je odmah i saborski zastupnik manjina Veljko Kajtazi, koji je poručio da je inicijativa usmjerena protiv dobrobiti romske zajednice.

– Romska zajednica je u više navrata osudila devijantno ponašanje pojedinaca, bilo da je riječ o kockanju ili o trošenju zajamčenih minimalnih naknada u druge svrhe, ali stava smo da zbog postupaka pojedinaca ne može ispaštati cijela romska zajednica, odnosno svi građani Hrvatske, jer bi izmjena postojećeg zakona utjecala na sve socijalno ugrožene građane kojih je nažalost u ovom trenutku izuzetno mnogo – istaknuo je Kajtazi koji ističe da je važnija integracija na tržištu rada.

S time se slaže i M. Oršuš.

– Ne može cijela romska zajednica ispaštati zbog pojedinaca. Sve nas stavljaju u isti koš i svi smo krivi kad se nešto loše dogodi. Nije istina da se nenamjenski troši novac za socijalu. Možemo pokazati što su Romi koji su trošili na osnovne životne potrebe i gradili malo bolje kućice napravili s tim novcem – napominje Oršuš koji se protivi i javnim radovima.

Goričan Uskoro otvorenje dvorane u Goričanu Dvorana od 1300 kvadrata za 178 učenika, udruge i mještane

– Uvozi se radna snaga iz BiH, Makedonije ili Kosova, a imamo velik broj Roma koji su završili srednju školu, a posla za njih nažalost nema. Obrazovani se zapošljavaju samo putem javnih radova koje ne podržavamo. Putem javnih radova radi puno Roma koji su završili srednju školu, a sad skupljaju smeće po selima. Tražimo da Romi dobiju stalan posao, pa da i oni mogu koristiti građanska prava kao i većinsko stanovništvo, poput kredita da si mogu sagraditi bolje kuće ili se isele iz romskih naselja. Imam podatak da se u posljednja tri mjeseca zaposlilo oko 600 Roma. Ima i onih koji su otišli u Njemačku ili neku drugu državu – napominje.

Ne žele iseljavanje

Pitamo što misli o prijedlogu da se neke obitelji koje to žele presele na depopularizirana područja u drugim dijelovima Hrvatske?

– I protiv toga smo. Romi ne žele da ih se iseli u druge krajeve. Imamo i u Međimurskoj županiji dosta napuštenih kuća. Tu u jednom selu, na primjer, postoji kuća koja realno vrijedi 5000 eura jer je u ruševnom stanju, a mi Romi bismo morali za nju platiti 20.000 eura – kaže.

Šajerica Novi sadržaji u jednoj od najreprezentativnijih zgrada u Čakovcu Bila je zgrada za balove, pa se u njoj prodavao namještaj, sad će biti centar za kulturu