Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula sufinanciranjem uređenja pročelja i krovova osigurao građanima milijunske uštede

Projektom ‘Dolcevita’ pročelja u Puli dobila novi, osvježen izgled

Foto: Grad Pula
Gradonačelnik Boris Miletić kaže da su pročelja svojevrsno lice grada

Pula je grad bogate povijesne i spomeničke baštine, čija stara jezgra obiluje vrijednim građevinama koje oblikuju sliku grada. Premda je uređenje pročelja prvenstveno obveza suvlasnika zgrade, kad takav zahvat bude financijski potpomognut iz gradskog proračuna, suvlasnici se lakše upuste u uređenje. Zato je Grad Pula još prije gotovo deset godina pokrenuo projekt ‘Dolcevita’ kroz koji, sa suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovišta zgrada u staroj gradskoj jezgri.

Pula produktivna suradnja Grad Pula i Udruženje obrtnika i dalje će aktivno surađivati s ciljem revitalizacije centra grada

Uklanjanje grafita

U sklopu projekta suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do maksimalnih 178 tisuća kuna po zgradi, a sufinanciranje obnove ostvaruje se i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima. Iskorak je učinjen i dodatnom mogućnošću sufinanciranja uklanjanja grafita na području cijeloga grada, a sve kako bi se u konačnici uljepšao grad.

‘Dolcevita’ obuhvaća zonu zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Unutar nje nalazi se i Zona prioriteta odnosno ‘srce grada’, omeđeno najznačajnijim kulturnim spomenicima - Arenom, Zlatnim vratima, Forumom, pulskom katedralom, Dvojnim vratima, Herkulovim vratima te ulicama koje vode prema gradskoj tržnici i zgradi Tržnice sagrađenoj u vrijeme Austro-ugarske monarhije, koja predstavlja tradicionalno mjesto okupljanja generacija Puljana. Za građevine smještene u zoni zaštićene kulturno-povijesne cjeline iz ‘Dolcevite’ je moguće osigurati do 133 tisuća kuna, odnosno 178 tisuća kuna za građevine unutar Zone prioriteta.

međunarodni dan rijetkih bolesti Pula: Predstavljena kampanja 'Rijetki inspiriraju. Ostavi trag!'

– Svjesni činjenice kako obnova zgrada iziskuje značajna sredstva, ondje gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana svojim sugrađanima izlazimo u susret i sufinanciranjem obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve i to do sedam godina unaprijed. Uzmemo li u obzir sve raspoložive načine sufinanciranja, Grad može sudjelovati u obnovi pročelja s učešćem većim od 50 posto ukupne vrijednosti investicije uređenja građevine – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

No osim putem projekta ‘Dolcevita’, građani mogu aplicirati za dodatna sredstva za obnovu pročelja, primjerice putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čime imaju priliku velik dio ukupnih troškova investicije podmiriti upravo iz javnih izvora. Dodatan motivirajući faktor prilikom donošenja odluke o obnovi svakako su i znatne uštede koje energetska obnova zgrada donosi.

Ručnicima, suncobranima i "luftićima" u borbu protiv koncesija Ispravak Grad Pula: Plaže će i dalje biti svima dostupne

Projektom ‘Dolcevita’ do sada je sufinancirana obnova ukupno 57 zgrada, od čega 36 na području kulturno-povijesne cjeline grada. S ciljem da se omogući obnova većeg broja zgrada, u tijeku je donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove građevina na području grada Pule kojom će se, osim za navedeno područje, omogućiti suvlasnicima da ostvare sufinanciranje i za posebno vrijedne povijesne građevine s bogatim dekoracijama i detaljima izvan područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, a koje se nalaze na posebno frekventnim pješačkim ili kolnim pravcima.

Prvi dojam je bitan

– Izgled pročelja stvara prve dojmove o gradu. Ona su svojevrsno lice grada, stoga u najvećoj mjeri želimo sudjelovati u njihovoj obnovi i očuvanju od devastacija i vandalizma. Pula je atraktivna turistička destinacija i ovakvi hvalevrijedni programi dodatno oplemenjuju povijesnu jezgru tritisućljetnog grada u procesu kojim će se, ne manje važno, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u građevinskom sektoru – dodao je gradonačelnik Miletić.

postavljanje najsuvremenijih javnih pristupnih točaka bežičnom internetu Grad Pula među prvim dobitnicima EU sredstava na natječaju WiFi4EU