Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Ispravak

Grad Pula: Plaže će i dalje biti svima dostupne

Ručnicima, suncobranima i "luftićima" u borbu protiv koncesija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Riječ je o planovima čije je donošenje zakonska obaveza Grada Pule prema Zakonu o koncesijama, a njihovo usvajanje ne predstavlja obavezu davanja plaža u koncesiju već samo mogućnost davanja koncesija na predloženim lokacijama bez mogućnosti zatvaranja plaža ili njihove naplate

Na portalu smo prenijeli vijest s Hine o sjednici Gradskog vijeća u Puli na kojoj se glasovalo i o davanju plaža u koncesije. Iz Grada Pule poslali su nam demantij koji prenosimo u cijelosti:

"U članku pod naslovom "Gradsko vijeće odlučilo: plaže idu u koncesiju“ objavljenom na portalu lokalni.vecernji.hr dana 30. siječnja 2019. godine, iznesene su netočne tvrdnje na koje smo dužni ukazati radi istinitog i cjelovitog informiranja javnosti.

U spomenutom članku, novinar ističe da „Pulsko Gradsko vijeće na sjednici održanoj u utorak navečer većinom je glasova usvojilo odluke o davanju plaža u koncesiju za 2019. te za razdoblje od 2019. do 2021. godine (...)“ što nije točno.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule usvojena je Odluka o donošenju Srednjoročnog (trogodišnjeg) plana davanja koncesija za razdoblje 2019. – 2021. te Odluka o donošenju Plana davanja koncesija za 2019. godinu. Riječ je o planovima čije je donošenje zakonska obaveza Grada Pule prema Zakonu o koncesijama, a njihovo usvajanje ne predstavlja obavezu davanja plaža u koncesiju već samo mogućnost davanja koncesija na predloženim lokacijama bez mogućnosti zatvaranja plaža ili njihove naplate. To je osigurano prostornim planovima Grada Pule kojima je zabranjeno ograđivanje plaža pa će, kao što su bile i do sada, pulske plaže biti dostupne svim posjetiteljima i u budućnosti. Ovim planovima tek se stvaraju pretpostavke temeljem kojih će Gradsko vijeće u budućnosti raspravljati i donositi odluke o mogućem davanju koncesija.

U slučaju da za pojedinačnu lokaciju bude iskazan interes za izdavanje koncesije, Grad Pula će ponovo zatražiti mišljenje zainteresirane javnosti. Budući da će tada biti poznati i konkretni parametri, odnosno ključni pokazatelji za pojedinu lokaciju kao što su obuhvat, djelatnosti, financijski pokazatelji, rokovi i drugo, građani Pule imat će priliku izjasniti se o svakom konkretnom prijedlog i uvjetima putem javnog savjetovanja te javnog izlaganja. Tek nakon što građani izraze svoje stavove za svaku pojedinačnu lokaciju, Gradsko vijeće Grada Pule posebnim će odlukama odlučivati o tome hoće li neka od spomenutih plaža doista biti dana u koncesiju i pod kojim uvjetima.

Identični planovi, sukladno navedenoj zakonskoj obvezi, usvojeni su i prethodnih godina s ciljem stvaranja još ugodnijeg i kvalitetnijeg ambijenta i dodatnog poboljšanja kvalitete usluge svim korisnicima.", stoji u priopćenju.