Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
postavljanje najsuvremenijih javnih pristupnih točaka bežičnom internetu

Grad Pula među prvim dobitnicima EU sredstava na natječaju WiFi4EU

Foto: Grad Pula
Osim na frekventnim lokacijama u samom gradu, besplatan Internet uveden je i u svim autobusima javnog gradskog prijevoza kao i u sportskim objektima kojima upravlja Pula Sport

Europska komisija objavila je službene rezultate, odnosno dobitnike vrijednosnih kupona nakon prvog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi „WIFI4EU“, koji je trajao od 7. do 9. studenoga 2018. godine.

Među više od 13.000 prijava, na natječaj WiFi4EU za postavljanje najsuvremenijih javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (wifi hotspot), Grad Pula ušao je među europske gradove i općine koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura.

radove će izvoditi Arheološki muzej i društvo Cesta d.o.o. Ispituje se i istražuje arheološko stanje na serpentini uz Arenu

„Grad Pula već duži niz godina razvija mrežu besplatnog interneta na najfrekventnijim lokacijama u gradu pod nazivom PulaFreeAir. U današnje je vrijeme život bez interneta postao gotovo pa nezamisliv pa nam je stoga i intencija našim sugrađanima i sve brojnijim turistima omogućiti siguran, stabilan i nadasve besplatan pristup internetu.

Osim na frekventnim lokacijama u samom gradu, besplatan Internet uveden je i u svim autobusima javnog gradskog prijevoza kao i u sportskim objektima kojima upravlja Pula Sport. Drago mi je da Grad Pula među prvim gradovima u Europi koji će dodijeljena sredstva na natječaju utrošiti za nastavak razvoja i proširenje zona pokrivenosti sustava besplatnog Wi-fi interneta“, komentirao je rezultate natječaja pulski gradonačelnik Boris Miletić.

pogledajte program Najavljen 5. Pulski karneval

Odaziv gradova i općina na natječaj Europske unije bio je izuzetan. Iz Republike Hrvatske, na natječaj se prijavilo 366 jedinica lokalne samouprave od kojih je 224 osvojilo vrijednosne kupone u iznosu od 15.000 eura, ukupne vrijednosti 3,36 milijuna eura. Uz Grad Pulu još 12 gradova i općina iz Istarske županije dobitnici su bespovratnih EU sredstava za javne pristupne točke bežičnom internetu. Inače, Europska Komisija je zaprimila preko 13.000 prijava iz svih zemalja članica, od čega je 4.000 prijava bilo zaprimljeno u prvih deset sekundi od otvaranja poziva.

Putem natječaja WiFi4EU, Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a ukupna vrijednost programa je čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

Sa(n)jam knjige u Puli '18 Od 29. studenog do 9. prosinca Prvi afrički nobelovac otvorio ovogodišnji Sa(n)jam knjige

Gradovi i općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice, a na njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika te će biti bez reklama. Dobitnici iz Istarske županije pokazali su se ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih gradova i općina.