Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula pokrenuo jedinstven projekt vrijedan čak 60,8 milijuna kuna

Gradi se punionica na prirodni stlačeni plin, jedna od tri u zemlji

1/2
Foto: Grad Pula
Uz gradnju punionice u tijeku je i nabava novih 20 autobusa na prirodni stlačeni plin

Grad Pula ovih je dana pokrenuo jedinstven projekt, a u sklopu njega otvorio i gradilište punionice na prirodni stlačeni plin u sklopu ITU projekta „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice” sufinanciranog sa sveukupno 42,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.

Stalno se održavaju i uljepšavaju parkovi, dječja igrališta... Proljetni „makeover“ Pule u punom je jeku U održavanje zelenih površina ulaže se više od 8 milijuna kuna

Čisti urbani promet

Službenom otvorenju radova uz istarskog župana Valtera Flege, gradonačelnika Pule Borisa Miletića, domaćine direktora Pulaprometa d.o.o. Igora Škatara i direktora Plinare d.o.o. Deana Kocijančića, nazočila je i pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Kristina Bilić, koja je na ovaj način iskazala podršku projektu koji zagovara čisti urbani promet na cijelom urbanom području Pula. Pomoćnica ministrice kazala je kako je ovo prvi projekt koji se počeo provoditi u okviru ITU mehanizma na urbanom području Pula te da u budućnosti slijedi provedba projekata vezanih za kulturnu baštinu, brownfield investicije i poduzetništvo. Početak gradnje obilježen je polaganjem kamena temeljca.

– Projekt nabave autobusa i izgradnje punionice čini stratešku odrednicu cijelog urbanog područja kada se govori o očuvanju okoliša i osuvremenjivanja gradskog prijevoza. Ovim projektom dokazujemo kako se Pula već sada opredijelila za čisti urbani promet i visoki stupanj održive urbane mobilnosti koja direktno doprinosi boljoj kvaliteti života stanovnika te je u suglasju s trendovima i novim europskim smjernicama. Gradnjom punionice počet će se znatnije koristiti prirodni plin koji je ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji energent za okoliš jer ispušta smanjenu emisiju CO2 – kazao je tom prilikom Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

Grad Pula sufinanciranjem uređenja pročelja i krovova osigurao građanima milijunske uštede Projektom ‘Dolcevita’ pročelja u Puli dobila novi, osvježen izgled

Župan Valter Flego zadovoljan je što je upravo Pula prepoznala održivi transport kao bitan segment u zaštiti okoliša i razvoju grada.

– Europska unija u novom programskom razdoblju planira izdvojiti više od 100 milijardi eura za održivi transport koji smanjuje onečišćenja u gradovima te snižava troškove prijevoza – kazao je Flego.

Projekt se provodi u partnerstvu Pulaprometa d.o.o. i Plinare d.o.o. Od aktivnosti projekta, uz izgradnju punionice plina, u tijeku je i nabavka 20 novih autobusa na prirodni stlačeni plin koji će se bazirati na novim tehnologijama i biti ekološki prihvatljiviji sa smanjenom emisijom CO2 u okoliš.

– Naš je glavni cilj modernizacija javnoga gradskog prijevoza koja će znatno povećati broj linija i putnika u javnom prijevozu. Riječ je o važnoj investiciji koju bez potpore EU i ministarstva ne bismo mogli realizirati – objasnio je Igor Škatar, direktor Pulaprometa.

Gradnje punionice na prirodni stlačeni plin vrijedne 9,5 milijuna kuna uvjet je za uvođenje ‘zelenog javnog prometa’.

turistička atrakcija u puli Replika starog jedrenjaka La Grace uplovila u gradsku luku

– Okrećemo se jednoj novoj budućnosti i većoj ekološkoj osviještenosti. Pokreće se uporaba prirodnog plina na istoj lokaciji na kojoj se 2009. prestalo s proizvodnjom gradskog plina. Nakon završetka radova, što je planirano za listopad ove godine, Pula će dobiti jednu od tri punionice ove vrste, koliko ih je u Hrvatskoj – kazao je Dean Kocijančić iz Plinare.

Ekološka osviještenost

Početak radova popratili su i predstavnici Inženjeringa za naftu i plin Damir Lakić i Milan Bolf, uime Macel-plina direktorica Jadranka Novotni i Stjepan Zubić, glavni inženjer gradilišta, voditelj ITU PT Pula Damir Prhat, konzultanti tvrtke UMiUM Ivica Perica, Milan Jukić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 60,8 milijuna kuna, od čega je 88 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima EU osiguranih iz dva izvora; 33,7 milijuna kuna dodijeljeno je u sklopu ITU mehanizma iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te gotovo 9 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu.

Pula Pet Plus Dva nova igrališta za pse – u Sisplacu i Šijanskoj šumi Županija planira uložiti 220 milijuna kuna u obrazovanje i tako stvoriti Istru-regiju znanja Uz dogradnju studentskog doma, u planu i gradnja Medicinske škole