Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovac s Dugom Resom i Ozljem ušao u ITU mehanizam financiranja

Uz pomoć EU obnova kina Edison, vrelovoda, uređenje Zvijezde...

1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Iako je Karlovac središte urbanog područja, nema ITU mehanizma bez suradnje: ni Karlovac ne bi bio ovdje da nije Ozlja i Duge Rese

U svega nekoliko mjeseci Grad Karlovac napravio je potrebnu dokumentaciju koju su druge sredine pripremale više od godine, kako bi ušao u program ITU mehanizma (integrirana teritorijalna ulaganja) Europske unije. U tom je mehanizmu za sada sedam velikih hrvatskih gradova, a Karlovac je uz Ozalj i Dugu Resu ušao u ovu financijsku perspektivu do 2021. godine s obzirom na brzu pripremu potrebne dokumentacije.

Mališani iz karlovačkog vrtića u dopisništvu Večernjaka Razveselili se poklonima, Večernjaku ostavili kolaže crteža s imenima

Koje će projekte moći realizirati u ovom razdoblju, ovisi o tome koliko će novca biti dodijeljeno drugim gradovima.

Nacrt do lipnja

– Naš je plan do lipnja imati nacrt, što smo i obećali Ministarstvu za regionalni razvoj, a u rujnu ili listopadu gotovu strategiju. To je važno jer smo uspjeli “upasti” i u ovu financijsku perspektivu iako dosta toga u njoj neće ovisiti o nama, nego o ostalim projektima u Hrvatskoj. Financijska perspektiva 2021.-2027. je ono što svi očekujemo i vjerujem da ćemo tu povući najveći dio projekata koji želimo. ITU mehanizam je velika prilika za sve nas.

No moramo mijenjati koncept i mentalitet u smislu da razmišljamo o razvojnim projektima za širu zajednicu. Iako je Karlovac središte urbanog područja, nema ITU mehanizma bez suradnje: ni Karlovac ne bi bio ovdje da nije Ozlja i Duge Rese. Tako se udružuju i drugi veći gradovi u Hrvatskoj i provode zajedničke projekte – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik koji je u karlovačkoj Aquatici potpisao sporazum o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbanog područja Karlovac s Gordanom Lipšinić, gradonačelnicom Ozlja i Tomislavom Boljarom, gradonačelnikom Duge Rese.

Projektom ‘Asfalt do svake kuće’ želi se podići kvaliteta života Karlovčana u svim naseljima Uređuje se Ulica Donja Švarča, koja je alternativni put do Opće bolnice

Posebno je zahvalio Upravnom odjelu za razvoj i EU fondove Grada Karlovac na iznimnom trudu koji su iskazali i u ova četiri mjeseca napravili ono što su drugi ITU gradovi pripremali i radili dvije godine.

U sporazumu će ova tri grada definirati projekte koje planiraju realizirati u sklopu ITU mehanizma. Gradovi po projektu mogu dobiti i do 85 posto iznosa.

Zajednička strategija

– Svi imamo puno ideja, planova, a kada za projekt imamo i svu potrebnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, tada ga možemo kandidirati. Zajednička Strategija pokazat će što se od naših želja može provesti – dodao je Damir Mandić.

Karlovac već u ovoj financijskoj grupi priželjkuje milijune za obnovu gradskog vrelovoda, što je financijski zalogaj koji Grad sam s Gradskom toplanom ne bi mogao platiti.

Projekt je vrijedan 25.000 kuna KaKvart Besplatan servis bicikala

U daljnjoj perspektivi kandidirat će projekte poput obnove kina Edison, gradnje centra Nikola Tesla s Karlovačkom županijom, uređenje Zvijezde, zatim za korištenje geotermalnih izvora.

Duga Resa će u Strategiji imati razvojne projekte iz turizma, a Grad Ozalj Centar za posjetitelje “Slava Raškaj”.

Projekti koji prođu u ITU mehanizmu, odredit će smjer razvoja karlovačke urbane sredine i okolnih gradova za idućih osam godina.

Vlada je vojarnu Gradu Karlovcu darovala odlukom iz prosinca 2018. Ministar Goran Marić u Karlovcu predao vojarnu Luščić Gradu i emotivno poručio: 'Vojarna s koje je sijana smrt sada postaje mjesto života'