Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Projektom ‘Asfalt do svake kuće’ želi se podići kvaliteta života Karlovčana u svim naseljima

Uređuje se Ulica Donja Švarča, koja je alternativni put do Opće bolnice

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Sanacija makadamskih cesta obuhvaća uređenje sustava odvodnje, rješenje prilaza na privatne parcele i postavljanje asfalta

Cilj je Grada Karlovca program ‘Asfalt do svake kuće’ u svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima riješiti probleme koji su svakodnevni kako bismo našim sugrađanima olakšali prometovanje i gradske nerazvrstane makadamske ceste, koje oni sami predlože, pretvorili iz makadama u asfalt. Sanacija karlovačkih makadamskih cesta obuhvaća uređenje sustava odvodnje, rješenje prilaza na privatne parcele i postavljanje asfalta – objasnio je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik u Ulici Donja Švarča, gdje je sa suradnicima obišao jednu od 15 makadamskih ulica koje će ove godine biti asfaltirane.

Briga o zelenim površinama U katastru svi podaci; od starosti, lokacije i opisa za 10.000 stabala

Iz makadama u asfalt

Ulica Donja Švarča, a riječ je o alternativnom putu do karlovačke Opće bolnice, po riječima dogradonačelnika Ivana Mrzljaka, duga je 350 metara, a njeno uređenje koštat će 590.000 kuna.

Dodao je kako je, od 15 planiranih, u ovom trenutku na šest lokacija u tijeku asfaltiranje ulica.

Grad Karlovac ima još oko 290 kilometara makadamskih površina koje će pretvoriti u asfaltne; na deset cesta i to na lokacijama Macuti, Cvitaki, Petrinjska, Vukmanić-Vojska, Rečička, Sv. Margareta, Vojaki, Donje Zastinje, Tičarnica i na lokaciji Donja Švarča makadam će biti asfaltiran, a na pet lokacija, u Donjem Pokuplju, Banskoj Selnici, Gorščakima, Kalinovcu i Vukmaniću dotrajali će asfaltni sloj biti zamijenjen novim.

Uređenjem ulica u Podgrađu središte grada dobilo potpuno novu vizuru Ulice uz obalu Kupe dobile modernu opremu, a neke su pretvorene u šetnice

– Ova je cesta od jednog šumskog puta tijekom Domovinskog rata postala za evakuaciju i, zahvaljujući, razumijevanju gradskih vlasti i naporima gradonačelnika i njegova tima, otvorila se još jedna pomoćna cestica i za evakuaciju i za pristup koja je nama vrlo bitna. U bolnicu dnevno dolazi oko 1600 ljudi na preglede i pretrage, pa budući da je povećan i broj osobnih vozila građana, ova će pomoćna cesta biti svima od koristi – kazao je Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

Karlovački gradonačelnik dodao je kako je Grad lani za asfaltiranje neuređenih cesta potrošio nešto više od milijuna kuna, a u ovoj će godini to biti 4,5 milijuna kuna.

– S projektom nastavljamo i iduće godine jer želimo podizati kvalitetu života Karlovčana u svim naseljima.

Majka Terezija bila je u Karlovcu Veliki petak 1978. s don. Antom Gabrićem u posjetu toj crkvi Pred Nacionalnim svetištem sv. Josipa spomen na sveticu Kip Majke Terezije dar Albanaca gradu Karlovcu

Ključna stvar za grad

Ovaj projekt u Donjoj Švarči ima i dodanu vrijednost jer karlovačka bolnica posljednjih godina postaje referentna točka u zdravstvenom sustavu ne samo Karlovačke županije već i šire i mislim da je jako važno da ima i pomoćni izlaz za slučaj kakve nesreće. Smatram da je ovo ključno i za bolnicu i za naš grad – dodao je gradonačelnik Mandić. 

Karlovac brine za okoliš Besplatan parking elektro vozilima