Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Uređenjem ulica u Podgrađu središte grada dobilo potpuno novu vizuru

Ulice uz obalu Kupe dobile modernu opremu, a neke su pretvorene u šetnice

1/2
Foto: Grad Karlovac
Ovaj je projekt primjer strateškog planiranja i promišljanja – kazao je Nikola Rogoz, direktor vodovoda i kanalizacije

Grad Karlovac i gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija u potpunosti su obnovile ulice u središtu grada, uz obalu Kupe i tako je Karlovac dobio novu vizuru uz nekadašnje gradsko pristanište za brodove koji su rijekom u ovaj trgovački grad dovozili robu. Riječ je o Vranyczanyjevoj, Vitezovićevoj, Šipuševoj, Šebetićevoj, Preradovićevoj i Gundulićevoj ulici koje su dobile novo ruho.

Ukrašavanje Trga bana Josipa Jelačića u Karlovcu Karlovac Zvijezda u predblagdanskom ugođaju

Vizualna poveznica

Cilj i koncept uređenja je, kažu u Gradu, naglašavanje vrijednosti i potencijala Obale V. Mažuranića, koja se završetkom svih faza građenja pretvara u kvalitetan javni prostor tj. novo urbano žarište koje je već postalo mjesto okupljanja Karlovčana, posebno u Šebetićevoj ulici koja je pretvorena u šetnicu s brojnim lokalima, a ulica je poslužila i kao pozornica za društvena događanja, poput Fašnika.

– Izvedeni radovi su vezani uz rekonstrukciju komunalne infrastrukture ulica P. Preradovića, I. Gundulića, Vranyczanyjeve ulice, Vitezovićeve, Šipuševe ulica te Šebetićeve ulice, te su u tri faze obuhvaćali rekonstrukciju čitave komunalne infrastrukture, dakle postavljene su nove i moderne instalacije vodovodne i kanalizacijske mreže, javne rasvjete, novo je prometno rješenje, nova kabelska kanalizacija te hortikulturno uređenje. Krajobrazno uređenje s arhitektonskim oblikovanjem pješačko-prometne površine čini zaokruženu cjelinu formirajući jedinstven urbani prostor grada – pojasnio je Ivan Mrzljak, dogradonačelnik.

Savjet mladih Grada Karlovca aktivan je partner gradske politike u provođenju Programa za mlade Jedinstveni su i po tome što prate provedbu programa i predlažu pomake

Ulice na pješačkim površinama imaju i nova, ista opločenja, što čini vizualnu poveznicu. U ulici Ivana Gundulića površine su također opločene sivim betonskim opločnicima, te se formirala jedinstvena pješačka ploha sa Šebetićevom ulicom, što su Karlovčani odlično prihvatili.

Za vrijeme radova izveden je novi drvored u Vitezovićevoj, a kao urbana oprema prostora postavljene su klupe, koševi za otpatke i stalak za bicikle. Za potrebe odlaganja otpada postavljeni su veliki, moderni poluukopani kontejneri zapremine tri kubična metra. Na svakom mjestu predviđenom za odlaganje otpada su kontejneri za komunalni i ambalažni otpad i ugrađeno je ukupno 24 takvih kontejnera.

Foto: Grad Karlovac

Moderni dodaci

Tvrtka ViK napravila je cjelokupnu rekonstrukciju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u navedenim ulicama.

Ulice imaju niz modernih ‘dodataka’. Primjerice, pješačke i prometne površine unutar obuhvata zahvata su pristupačne osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti bez visinskih barijera, pješački prijelazi su pristupačni, s taktilnim trakama vođenja i usmjeravanja, a javna rasvjeta je rekonstruirana rasvjetnim stupovima visine 4, 5 i 8 metara s rasvjetnim LED tijelima.

– Održivo upravljanje pitkom i otpadnim vodama na zadovoljstvo sadašnjih i budućih generacija misija je Vodovoda i kanalizacije. Stoga je naša tvrtka neprekidno usmjerena na podizanje standarda rada i usluga. Ovaj je projekt primjer strateškog planiranja i promišljanja, pokazatelj kako se sinergijom Grada i gradskih tvrtki mogu uspješno realizirati veliki projekti usmjereni na poboljšanje kvalitete života naših sugrađana – kazao je Nikola Rogoz, direktor karlovačke tvrtke Vodovod i kanalizacija.

Majka Terezija bila je u Karlovcu Veliki petak 1978. s don. Antom Gabrićem u posjetu toj crkvi Pred Nacionalnim svetištem sv. Josipa spomen na sveticu Kip Majke Terezije dar Albanaca gradu Karlovcu